Uz male “tips and tricks” štedite novac i priuštite si sve što želite

by | 16 svibnja, 2021
novac

Postoji li čarobna jednadžba štednje? Vjerujemo kako bi se mnogi složili da ne postoji, pogotovo ako jedva krpate kraj s krajem. Činjenica jest da plaće ne rastu u skladu sa životnim troškovima, a kućni proračuni postaju veliki problem. Neka realna računica koje bi se trebalo držati (ako je moguće, naravno) jest: 50 % prihoda potrošiti na režije, kredite i osnovne stvari, 20 % na štednju i ulaganja, a ostalih 30 % ostaje za uživanje. Uzmite u ruke svoje financije i naučite kako kontrolirati svoje potrošnju, a istovremeno štedjeti i uživati.

Uz male savjete štedite novac i priuštite si sve što želite

Uvijek imajte na umu da vaš proračun ne mora biti isti svaki mjesec. Ako, primjerice, ovaj mjesec morate platiti i osiguranje za auto i neke popravke, teško da ćete još i sebi uspjeti priuštiti nešto veliko pa će to biti na čekanju do ičeg mjeseca kad nećete imati toliko izdataka. Međutim, pokušajte si svaki mjesec osigurati malo prostora u vašem proračunu za stvari u kojima uživate jer je to zaista dobro za kvalitetu života i općenito će vas učiniti sretnijima.

Izradite popis besplatnih stvari u kojima možete uživati

Lokalna područja uvijek nude razne besplatne sadržaje, ili sadržaje koje možete dobiti s popustom. Potrudite se pronaći ih. Od kozmetičkih salona, besplatnih muzeja i galerija do aktivnosti za djecu. Odvojite vrijeme da to istražite jer će vam smanjiti stres kod nekih odluka kad ste ograničeni sa svojim budžetom. (Pročitajte: Kako prestati živjeti od plaće do plaće u 3 laka koraka)

Hobi

Nove aktivnosti i hobiji ne moraju biti skupi. Postoji mnoštvo besplatnih Youtube vodiča, mrežnih kanala i besplatnih tečaja koje možete polaziti, a pružit će isti užitak kao i oni koje ste platili.

Bilježite i pratite kako trošite novac

Uzmite si vremena da proučite i pogledati svoje bankovne izvode kako biste točno vidjeli gdje ste potrošili novac. Ako vidite propuste, svakako ih pokušajte izbjeći u budućnosti. Imat ćete na raspolaganju više novaca za uživanje i za sitnice koje volite. (Pročitajte: 3 jednostavna načina na koja možete uštedjeti novce svakoga dana)

Uživati u životu može biti teško kad vam je proračun na “tankom ledu”, međutim, postoje načini kako uljepšati dane i ipak si priuštiti stvari koje želite. To će biti dobro i za vaše mentalno zdravlje, ali i za vašu dugoročnu financijsku situaciju. Isprobajte!

FOTO: Karolina Grabowska/Pexels