Mali financijski savjeti: Evo kako možete dodatno uštedjeti

by | 10 ožujka, 2020

1. Štedite automatizmom

Znači, prije nego što cijela plaća završi u vašim rukama, pobrinite se za to da dio automatski ode na štedni račun. To je učinkovitiji način štednje od toga da sami svaki mjesec izdvajate “za crne dane” jer dok dođete do banke, pažnju vam može privući nešto na sniženju i novac ćete možda potrošiti za ono što vam zapravo ne treba.

Dogovorite s bankom da jedan dio plaće, čim sjedne na račun, prebaci na štednju. Odlučite koliki postotak ćete uplaćivati na štedni račun, ovisno o tome koliko vam je plaća. Nećete ni primijetiti da izdvajate jedan dio, a štedni račun će postajati sve bogatiji.

2. Pripazite na bespotrebno trošenje

Zamislite to ovako – da svaki dan spremite tih 10 kuna umjesto da ih potrošite na neku glupost, na kraju godine bi imali svotu od 3.650 kuna. Za taj novac možete otići na neki mali godišnji. Sjednite svaki dan i zapisujte na što sve trošite novac, i tako mjesec dana.

Na kraju izdvojite sve stvari i užitke koji vam nisu trebali, zbrojite iznose i dobit ćete podatak koliko novca ste taj mjesec potrošili bez veze. Vjerojatno će vas zgroziti saznanje koliko zapravo mukom zarađenog novca “bacite”. Na osnovu toga počnite paziti kako trošite i imat ćete više za štednju.

3. Prodajte ono što vam ne treba

Postoje zgodni internetski portali na kojima možete prodavati sve i svašta. Rijetko koji čovjek u kući nema barem nekoliko stvari koje mu ne trebaju, a mogle bi se prodati. Žrtvujte jedan vikend i pregledajte što sve imate u domu, podrumu, tavanu ili garaži pa izdvojite stvari koje mogu na tržište.

Osim što ćete prodajom dobiti ekstra novac za svoju štednju, riješit ćete se nagomilanih bespotrebnih stvari koje vas samo guše i skupljaju prašinu. Isto naučite i svoju djecu. Kad im neka igračka dosadi, neka je prodaju i štede novac za ono što bi ih zbilja razveselilo.

IZVOR: 24SATA.HR