Kako smiriti tjeskobu i noćne strahove?

Iako se naizgled čini da nema rješenja, najbolje rješenje ste zapravo vi sami sebi

by | 7 kolovoza, 2021
tjeskoba, noćni strahovi

Anksioznost i tjeskoba teme su o kojima smo pisali već jako puno. Ali i teme koje su, nažalost, sve češće prisutne u svakodnevnom životu. Mnogi ljude bore se s određenim vrstama anksioznosti – od one socijalne koja im svaki pokušaj druženja i interakciju pretvori u problem do postpandemijske anksioznosti do koje je dovela velika globalna pandemija COVID-19 te izazvala probleme i teškoće ponovnog vraćanja u život.

Svaki korak u životu uvelike utječe na mentalno zdravlje, do te mjere da tjeskoba radi probleme i noću. I to ne kada spavate, nego je upravo to razlog radi kojeg ne možete zaspati.

Psihologinja Susan Albers, PsyD za ClevelandClinic govori da tjeskoba i noćni strahovi dolaze noću upravo iz razloga jer kad legnete da se opustite, tada se mozak okreće svim brigama za koje kroz dan niste imali vremena. Međutim, činjenica jest da ni u krevetu, slomljeni i umorni nakon cjelodnevnog rada i dana, nećete postići ništa, a brige će biti sve veće i izraženije. Ono što je najgore, loš noćni san i loše provedena noć dovodi do iscrpljenosti sljedećeg dana i time se narušava prirodan ritam vašeg tijela. Ako se tako vrtite ukrug, uvelike narušavate svoje psihičko i mentalno zdravlje, a kroničan dnevni stres će djelovati i na vaše hormone i bubrežni sustav koji je povezan sa spavanjem.

Pročitajte: Muči vas tjeskoba i ne možete zaspati? Donosimo nekoliko metoda pomoću kojih ćete lakše utonuti u san

Kako smiriti tjeskobu noću?

Iako se naizgled čini da nema rješenja, najbolje rješenje ste zapravo vi sami sebi. Vaša dnevna rutina ključan je faktor kada je spavanje u pitanju, ali i navike kakve imate prije spavanja. Čini se isprazno govoriti o čitanju knjige prije spavanja, stavljanju mobitela sa strane, slaganje tople kupke – ali, to su doista stvari koje djeluju i koje uvelike pomažu da zaspite i da mirno spavate te provjereno smanjuju razinu kortizola.

Dr. Albers predlaže da isprobate ove savjete kao pomoć za uspavljivanje, to jest kad ne možete spavati:
– Uključite aplikacije ili podcaste s opuštajućim pričama
– Slušajte umirujuću i laganu glazbu
– Vodite dnevnik u koji ćete zapisati sve što vas muči.

Svakako izbjegavajte samoliječenje hranom i alkoholom te tabletama jer će to samo kratkoročno pomoći.

Pročitajte: 3 vježbe disanja koje smanjuju stres i tjeskobu

FOTO: sam thomas iStock/Getty Images Plus via Getty Images