Anamarija Pažin Morović: 5 savjeta za vidno smanjenje celulita

by | 12 lipnja, 2024
holistički savjeti za smanjenje celulita

Postoji uvriježeno mišljenje da se celulita ne možemo osloboditi, no moje iskustvo govori drukčije.

Prije svega željela bih reći da se celulit tretira tijekom cijele godine – nešto što je nastajalo godinama ne može nestati u nekoliko tjedana prije godišnjeg odmora. Celulitu treba pristupiti holistički, iznutra i izvana – masaža u salonu jednom tjedno neće biti dovoljna. Često mislimo da su skupi tretmani jedini učinkoviti za uklanjanje celulita, ali zapravo ključno je ono što radimo u kućnoj radinosti u svakodnevnoj rutini njege tijela.

Vjerujem da će savjeti koji su pomogli meni i mojim klijenticama, pomoći još nekome.

Holistički savjeti za smanjenje celulita

1. Isprobajte silicij

Za silicij se kaže da je “mineral budućnosti” te da će ga sadržavati većina kozmetike za lice i tijelo. Glavni adut ovog minerala je taj da djeluje tako da jača vezivno tkivo iznutra, što je izuzetno važno kad je u pitanju celulit. Osim na celulit, djeluje i na sintezu kolagena, jačanje kose i noktiju. Osobno volim prirodne suplemente, a kad je silicij u pitanju, najradije koristim onaj dobiven iz bambusa Soriae.

2. Post od šećera kao dio programa

Šećer uništava kolagen i elastin, a njegova pretjerana konzumacija može ubrzati proces starenja kože, uzrokovati celulit, prekomjernu težinu, “zakiseliti” organizam i oslabiti imunitet. Post od šećera podrazumijeva da se kroz minimalno 30 dana odreknete svih dodanih šećera, a rafiniranih pogotovo (smeđi i bijeli šećer, slatkiši i kolači, pekarski proizvodi od bijelog brašna, slatki namazi, gazirana pića i slatki sokovi, alkohol). Od šećera i slatkog dozvoljeni su sezonsko voće, eritrit povremeno, kao i stevija.

holistički savjeti za smanjenje celulita

3. Samomasaža i masaža

Masažom pokrećemo cirkulaciju, njegujemo kožu, djelujemo na tonus i mišiće, a u kombinaciji s mješavinom eteričnih ulja djelujemo na celulit. Najbolje je raditi masažu “intuitivnim” pokretima gnječenja mišića, pazeći pri tome da ne pritišćemo kosti. Svakodnevno možemo sami masirati ugrožena područja od koljena pa do struka, u smjeru srca, oko 15 minuta. Za samomasažu protiv celulita možete koristiti macerat bršljana, macerat centele ili si možete sami složiti mješavinu biljnih i eteričnih ulja.

Opća mješavina za samomasažu sadrži:

100 ml hladno prešanog biljnog ulja po želji (lješnjaka, avokada, suncokreta, makadamije).

U biljno ulje možemo dodati 80 kapi eteričnih ulja i to 20 kapi borovice koja je sjajna za otplavljivanje viška vode i vodeni celulit, 30 kapi atlaskog cedra koji pokreće cirkulaciju i limfu, 30 kapi limunskog eukaliptusa koji djeluje konkretno na celulit.

Mješavinu spremite u bočicu od tamnog stakla. Rok valjanosti je do šest mjeseci.

Za samomasažu se može također koristiti kvalitetni jabučni ocat (organski po mogućnosti), osim kod osjetljive i reaktivne kože.

Samomasaža se također može napraviti maceratom centele ili bršljana koji su dostupni u specijaliziranim dućanima i biljnim ljekarnama.

Profesionalne masaže za tretiranje celulita koriste također aromaterapiju, manualne masaže, maderoterapiju ili kombinaciju svega.

4. Suho četkanje

Ova metoda odlična je za pokretanje cirkulacije i limfe, učvršćivanje kože i uklanjanja celulita. Ako nemate četku za suho četkanje, možete četkanje izvesti i frotirskom rukavicom ili malim, frotirskim ručnikom. Izvodi se od stopala u smjeru srca po cijelom tijelu. Pokretima “prema gore” četkajte tijelo (nemojte raditi “gore-dolje” pokrete). Najbolje to napravite prije samog tuširanja, na suhu kožu, pet minuta svaki dan. Možete na četku ili rukavicu dodati jednu kap eteričnog ulja ružmarin kemotip 1,8 cineol. Oprez kod osjetljive i tanke kože, ne preporučuje se kod upalnih procesa kože.

kako-smanjiti-celulit

5. Wrapping u zelenu glinu

Zelena glina, posebna vrsta zemlje bogata mineralima, učvršćuje tonus, uklanja celulit, bolove, toksine i čisti kožu. Odlična je i puno jeftinija varijanta od klasičnog anticelulitnog “blata” u komercijalnoj verziji. Mogu ju koristiti svi.

Opća receptura je 100 g zelene gline pomiješati s mlakom vodom u blato teksture frapea. Namazati tijelo od području trbuha pa sve do potkoljenica. Idealno bi bilo nakon 30-45 min isprati u moru, a u kućnoj varijanti možete se zamotati prozirnom kuhinjskom folijom i ostaviti da djeluje oko 30-45 minuta. Ovaj tretman poželjno je raditi 1-3 puta tjedno.

Osim navedenog možete dodati i redovito kretanje, tjelovježbu, tuširanje toplo-hladnom vodom…

Isprobajte ovaj program, uvrstite ga u svoju rutinu njege tijela i već nakon nekoliko tjedana vidjet ćete prve rezultate. Program je zabavan, mirisan, pokreće dobar osjećaj i ako se redovito primjenjuje, donosi rezultate, a to je vidljivo smanjenje celulita.

Piše: Anamarija Pažin Morović, savjetnica za prirodnu ljepotu i osobni wellness; Holisticka ljepota

Pročitajte: 5 važnih savjeta za njegu kože iznad 40

Foto: Maria Tarasova/iStock via Getty Images Plus