Anamarija Pažin Morović: 5 važnih savjeta za njegu kože iznad 40

Holistički savjeti

by | 27 svibnja, 2024

Kad me moje klijentice pitaju koja krema je najbolja za njegu lica nakon 40. i 50., ja u šali znam reći – nijedna! Iako je kozmetika važan dio naše njege, ona sama po sebi nije dovoljna. Na našu ljepotu, izgled i procese starenja, osim kozmetike, utječe i naše ponašanje, a ponajviše ono prema samoj sebi.

Starenje je prirodan proces, ali i svojevrsna prilika da se više okrenemo svojim potrebama. Neka ponašanja koja smo imali u dvadesetima i tridesetima našem tijelu više nisu prihvatljiva: neuredan san, pretrpani raspored i prekovremeni rad, rafinirana hrana siromašna nutrijentima, šećer i alkohol, preskakanje odmora, nemogućnost postavljanjanja granica. Svaka godina svojevrstan je poziv na to da se još više posvetimo sebi i da uvažavamo poruke koje nam tijelo šalje.

Holistički savjeti za njegu kože iznad 40

1. Osluškujte, prepoznajte i uvažavajte poruke svoga tijela

Podočnjaci mogu značiti da tijelu treba odmor i bolja hidracija, a ponekad drenaža jetre i bubrega. Hiperpigmentacijske mrlje, akne i alergije u zrelijoj dobi mogu biti znak disbalansa iznutra – opterećeni probavni sustav, jetra i sl., općenito “zakiseljeni” organizam. Izražene bore mogu biti odraz visoke i dugotrajne izloženosti stresu bez da se stres amortizira… Dakle, svaki put kad osjetimo umor, važno je odmoriti se, nadutost i loš osjećaj nakon određene hrane poziva na promjenu jelovnika (više biljne, žive hrane umjesto prerađene), osjećaj “zatočenosti” u tijelu i siva koža znači da je vrijeme da u svoju rutinu treba uvesti više kretanja…

holisticki-savjeti-za-njegu-koze-iznad-40

2. Zaboravite na dugotrajno izlaganje suncu i brončani ten

Pod utjecajem sunca koža trpi izrazito visoku razinu stresa koja ubrzava procese starenja. Zato je u ljetne dane i boravak na moru sunčanje dozvoljeno jedino u sjeni drveta i pod debelim slojem zaštitne kreme. Brončani ten i izležavanje na suncu nakon 40. više nije in! Kako biste bili sigurni da vaša krema za sunčanje ne sadrži štetne sastojke, tu je besplatna aplikacija INCI Beauty.

3. Napravite zaokret: umjesto uobičajene kozmetike probajte onu baziranu na hladno prešanim uljima, a prije nego što se odlučite na estetski zahvat, probajte gimnastiku lica.

Hladno prešana biljna ulja jesu superfood za našu kožu, slična su lipidima naše kože, bogata vitaminima, čuvaju našu kožu od gubitka vlage, ublažavaju bore i daju svilenkasti izgled koži. Iznenadit ćete se kad shvatite da su zapravo hladno prešana ulja jedan od najboljih načina hidracije lica. Dobro je koristiti hidratantne kreme koje u sebi sadrže hladno tiještena ulja, bogate serume na bazi istih te uvesti u rutinu čišćenje lica uljima. Preko ljeta treba koristiti ona stabilnija s laganim zaštitnim faktorom poput čileanske maline, jojobe, avokada – ova ulja i kreme bazirane na njima odgovarat će svim tipovima kože.

Nadalje, sinteza kolagena se usporava, cijeli tonus lica slabi, reljef lica postaje neravan pa se mnogi odlučuju na popularne i brze metode faceliftinga. No, svakako bih preporučila da prije isprobate gimnastiku lica koja će, ukoliko se koristi redovito i pravilno dati jedan lijepi reljef i prirodni, mladoliki izgled lica, snažniji tonus kože, bez podočnjaka, bora, podbratka. Moja preporuka su odlične vježbe iz koncepta “Gimnastika lica” magistre Seke Zebić, koja ih podučava, ali i sama koristi više od 50 godina. Prirodna, dobro odabrana, personalizirana kozmetika u kombinaciji s vježbama za lice može dugoročno usporiti procese starenja te nas potaknuti da se dobro osjećamo u svojoj koži.

holisticki-savjeti-za-njegu-koze-iznad-40

4. Recite bye, bye agresivnim načinima čišćenja lica

Agresivni pilinzi i čistači lica mogu oštetiti hidrolipidni i obrambeni omotač kože te koža na taj način gubi vlagu, postaje dehidrirana, reaktivna i osjetljiva. Koža se u zrelijoj dobi sporo obnavlja tako da uništeni sloj kože treba puno više vremena da se obnovi nego u mladoj dobi. Često znam reći da je dobra čistilica jednako važna kao i dobra krema. Dobra čistilica je ona nakon koje nema osjećaja zategnutosti, suhoće i nelagode. Probajte očistiti lice hladno tiještenim uljem suncokreta na način da utrljate malu količinu ulja u kožu, zatim se umijte toplom vodom a na kraju posušite lice blazinicom. Po potrebi ponovite postupak. I da odgovorim unaprijed – suncokretovo ulje neće zatvoriti pore!

5. Njega iznutra je bitna

Njegu kože treba podržati i iznutra. Od suplemenata bih izdvojila silicij i to onaj prirodni, dobiven iz bambusa koji je odličan za poticanje sinteze našeg kolagena i općenito vezivnog tkiva (kosa, koža, nokti). Za silicij se kaže da je mineral budućnosti kad je u pitanju pomlađivanje. Svakako je dobro s vremena na vrijeme pregledati stanje vitamina i minerala u organizmu te potražiti stručni savjet kod odabira suplemenata. Nikako nije dobro uzimati suplemente na svoju ruku. Također treba voditi računa o unosu kvalitetnih tekućina, smanjiti šećer i procesuiranu hranu, a dati prednost biljnoj, organskoj.

Piše: Anamarija Pažin Morović, savjetnica za prirodnu ljepotu i osobni wellness

Holisticka ljepota

Foto: Kaboompics