Može li cupping tretman uistinu ublažiti celulit?

by | 31 svibnja, 2024
anticelulitni tretman

Smatra se da cupping terapija može pomoći smanjiti pojavu celulita poticanjem cirkulacije krvi, ali znanost ima podijeljena mišljenja. Istražujemo vrijedi li iskušati ovu drevnu terapiju.

Potpuno je zdravo i bezopasno imati celulit. To je samo masno tkivo koje se pokušava progurati kroz vezivno tkivo do površine vaše kože. Ali, ako vam se ne sviđa “narančina kora” na vašim bedrima, možda možete dati šansu tretmanima kao što je cupping.

Cupping je drevna praksa koja uključuje korištenje staklenih, silikonskih ili keramičkih čašica za “usisavanje” i povlačenje gornjeg sloja kože. Ovaj se tretman uglavnom koristi za ublažavanje bolova u leđima, vratu ili glavi, ali neka istraživanja sugeriraju da bi mogao smanjiti pojavu celulita.

Pročitajte: Ovo je jedan od najtraženijih anticelulitnih tretmana u regiji

anticelulitni tretman

Djeluje li cupping na celulit

Teorija prema kojoj cupping pomaže ublažiti celulit je to da ova metoda potiče eliminaciju viška tekućina i toksina. Navodno “izvlači“ krvne i limfne kapilare na površinu — uključujući lipide koji čine mast i stvaraju celulit, a ujedno i stimulira cirkulaciju.

Ipak, nema puno istraživanja o djelovanju cuppinga na celulit. U maloj studiji, provedenoj 2015. godine na 40 žena, istraživači su pokazali da je terapija suhim čašicama smanjila vidljivost celulita. Žene su primile deset tretmana cuppinga na bedrima tijekom pet tjedana, ali nije poznato koliko su rezultati trajali.

anticelulitni tretman

Kako izgleda tretman cuppinga

S obzirom na to kako postoji (mala) mogućnost da makar privremeno smanji izgled celulita, želite li dati šansu ovoj alternativnoj metodi, trebali biste prvo pronaći kvalificiranog akupunkturistu, masera ili fizioterapeuta koji prakticira cupping.

Celulit se obično tretira takozvanim suhim cuppingom. Tretman bi trebao trajati od 20 do 30 minuta, a dok se grijane čašice stavljaju na vašu kožu i stvaraju vakuum, možete osjetiti blagu bol ili nelagodu. Na vašoj će koži ostaviti crvene “krugove” koji nakon nekoliko dana blijede.

Pročitajte: Zagladite kožu: 7 najboljih preparata za ublažavanje celulita

Foto: Olga Shefer, iStock/Getty Images Plus; AndreyPopov, iStock/Getty Images Plus via Getty Images