Kako se odvojiti (i odmoriti) od mobitela i računala?

by | 15 svibnja, 2020

Svima nam treba odmor od vijesti i društvenih mreža. Zašto nam je onda tako teško pronaći vrijeme za isto?

Postoji toliko toga što možete činiti umjesto skrolati društvenim mrežama ili dnevnim portalima. Većina nas radi to iz neke navike i pomanjakanja ideja za hobijima. No, ako si date samo malo vremena, možete isplanirati pravi odmor za mozak od kojeg ćete imati puno više benificija nego bivanjem online. Evo nekoliko savjeta kako mobitel pustiti iz ruke ili se napokon odmaknuti od računala.

Budite brzi

S nekim odlukama jednostavno moramo biti brzi te na neki način prevariti mozak. Brzo i jednostavno “dosta” te poklapanje laptopa ili puštanje mobitela iz ruke bez suviše pitanja. Naša potreba za kontrolom voli osjećaj završenog pa će nam se u glavi često postaviti pitanja i prijedlozi tipa “idem samo vidjeti..”, “kako se zvalo ono…”, “baš me zanima što ima na stranici…”. Taj strah da ćemo nešto propustiti ili predvidjeti nije stvaran i nekad je jednostavno potrebno brzo ukloniti uređaje, baš poput flastera.

Ponavljanje stvara naviku

Imate toliko knjiga ili jednu koja već dugo čeka na čitanje, ali se uvijek nađe nešto važnije. Čak i ako pročitate samo jednu stranicu, pa sljedeći dan dvije, na dobrom ste putu da uskoro pronalazite sve više slobodnog vremena za čitanje. Isto je s meditacijom ili vremenom za sebe u kojem ne radite ništa barem sat vremena ili jednu večer u tjednu. Što više neku akciju ponavljate to ćete brže uviđati koliko je ugodna i koliko vam odgovara te će vam postati “normalni” dio dana.

Uklonite posao iz vidnog polja

Dok radimo od kuće mnogima su stolovi u blagavaonici postali radni stolovi, a kako ćete uživati u vlastitom domu koji vam je paralelno i ured? Nakon radnog dana, ili barem vikendom, odlučite ukloniti računalo ili laptop sa stola i ukrasite ga cvijećem, grickalicama ili se potrudite aranžirati ga za ručak ili večeru. Kada ne gledamo u posao, lakše se i odmaknemo od njega.

Ostatak savjeta čeka vas na grazia.hr.

Foto: Unsplash