Kako se nositi s toksičnim radnim okruženjem?

by | 25 siječnja, 2023
toksično radno okruženje

Muka vam je od toga da se ujutro morate probuditi i ići na posao? Bilo da se radi o ljutitom šefu, nerazumnom opterećenju na poslu ili zlonamjernim kolegama, toksično radno okruženje može značajno utjecati na vaše mentalno zdravlje, što dovodi do visoke razine stresa, nesanice i depresije. Zato je važno prepoznati znakove koji na to ukazuju te vas dovode do situacija u kojima se osjećate psihički nesigurno.

Autori ove studije definiraju toksično radno okruženje na sljedeći način: narcisoidno ponašanje, ofenzivno ili agresivno vodstvo, uznemiravajuće nasilničko ponašanje, prijeteće ponašanje od strane suradnika i kolega.

Ovo su neki od znakova koji ukazuju na toksično radno okruženje:

– šef sabotira vaš uspjeh
– pretjerano ogovaranje
– pasivno agresivan šef ili suradnici
– nasilničko ponašanje pod nesigurnim uvjetima rada
– manjak poštovanja
– nedostatak prilika za rast
– nerealna opterećenja
– niska plaća
– nepredvidiv raspored
– šef koji stalno prijeti otkazom
– stalne kritike
– negativna opća atmosfera.

Pročitajte: Povratkom na posao stalno ste umorni? Razlog bi mogao biti ovaj

Kako se nositi s toksičnim radnim okruženjem?

Nemojte kompromitirati svoje vrijednosti: ako je netko na poslu okrutan prema vama, vi budite pametniji i potrudite se ne uzvraćati istom mjerom.

Držite se nekoliko pouzdanih suradnika kako biste se mogli podržati i povjeriti jedni drugima – nema potrebe da si sa svima budete super jer to često ne ispadne dobro.

Ostanite usredotočeni na svoje ciljeve: dajte sve od sebe da ostanete u pozitivnom stanju uma kada ste na poslu.

Ne upuštajte se u dramu: pokušajte se udaljiti od svake drame ili tračeva jer iz toga neće proizaći ništa pozitivno, a ne želite na kraju vi doći na loš glas.

Upamtite da toksično radno okruženje nije vaša krivnja. Iako pozitivan stav i suradnički način razmišljanja mogu pomoći u određenim situacijama, zapamtite da barem toliko možete učiniti kako biste održali mir na svome radnome mjestu.

Uzmite pauzu za ručak izvan svog posla – taman to značilo odlazak u prirodu, bitno je da se maknete iz svog radnog okruženja barem na tih pola sata.

Držite se svojih rituala nakon posla kako biste podigli svoje vibracije i psihološki raščistili negativnost. Možete prošetati prirodom, istuširati se toplom vodom ili nazvati prijatelja.

Bavite se meditacijom, jogom ili svakodnevnim vježbama da biste se lakše nosili s kroničnim stresom.

A ako sve to ne upali, razmišljajte o drugim opcijama, to jest o novom poslu.

Utjecaj na mentalno zdravlje

Većina osoba provodi dobar dio dana na poslu. Ako je osam sati vašeg dana ispunjeno toksičnošću, to može značajno utjecati na vaše mentalno zdravlje. Istraživanje pokazuje da je toksično radno mjesto — uključujući i uznemiravanje i maltretiranje, značajan izvor psihološkog opterećenja za zaposlenike te može dovesti do visoke razine stresa i izgaranja. Sve to uzrokuje neangažiranost među zaposlenicima, smanjuje produktivnost te guši kreativnost i inovativnost.

A to si nitko ne želi dopustiti, zar ne?

Pročitajte: “Quiet quitting” – alternativa burnoutu i šansa za zdraviji poslovni život bez otkaza?

Foto: Undrey iStock/Getty Images Plus via Getty Images