Na što trebate sami sebi odgovoriti ako želite promijeniti posao?

by | 8 siječnja, 2021
promjena karijere

Karijera i posao koji radimo veliki su dijelovi našeg dana i našeg života, a samo jedan pogrešan korak može nas dovesti do toga da se godinama bavimo nečim što nas užasno umara i čini nesretnima.

I dok su se naši roditelji, djedovi i bake dovodili u situacije da svoje dragocjeno vrijeme poklanjaju poslovima i šefovima od kojih se žele maknuti, danas sve češće čujemo savjete i riječi ohrabrenja kada su u pitanju otkazi te mijenjanje poslova. Danas se sve češće mičemo od onoga što nas ne ispunjava i ne čini sretnima. No i na tom putu možemo napraviti pogreške te se zapitati koji i kakav naš sljedeći korak treba biti da bismo došli do cilja. Nekada je čak teško odrediti taj cilj. No kako biste lakše došli do njega i iskristalizirali sve ono što želite i kako želite, donosimo vam nekoliko savjeta i trikova u nastavku.

Napravite popis stvari koje niste voljeli na prošlom poslu

Otkaze ne dajemo bez razloga. Želja za napuštanjem trenutnog posla najčešće proizlazi iz nezadovoljstva ili željom za mijenjanjem određenih stvari. Napišite sve ono što vas čini nesretnima ili nezadovoljnima na poslu koji trenutno radite ili na poslu na kojem ste već dali otkaz.

Napišite sve ono što biste željeli obavljati u potencijalnom budućem poslu

Nakon što ste napisali sve ono što vam je smetalo i zbog čega ste poželjeli napustiti prošli (ili sadašnji) posao, prijeđite na pisanje svega onoga što želite od novog posla. Ako želite posao na kojem ćete moći biti kreativni, slobodniji u pogledu rada ili radnog vremena i slično – zapišite to kako biste znali u kojem smjeru ići pri potrazi novog posla.

Iskreno napišite svoje vrline i stvari u kojima ste dobri

Iako će možda zvučati grubo, istina je da želje i mogućnosti često nisu na istoj stranici. Svi mi želimo poslove iz snova, no nekada nemamo kapacitet za posao koji bismo željeli obavljati. Napišite na jedan papir sve ono u čemu ste dobri i budite apsolutno iskreni. To će vam biti od velike pomoći.

Usporedite ono što možete s onim što želite

Usporedite svoje želje i svoje mogućnosti. Ako želite zarađivati od prodaje digitalnih ilustracija, dobri ste u digitalnoj likovnoj umjetnosti, no trenutno nemate potrebnu aparaturu – od toga vas dijeli određena novčana svota koju možete zaraditi na drugačiji način. No ako želite živjeti od prodaje umjetničkih djela, a ne znate crtati ni slikati, vaše želje su nerealne. Budite svjesni onoga što trenutno možete, onoga na čemu još trebate raditi i onoga što je daleko ili nedostižno.

Napišite stvari koje morate učiniti kako biste došli do cilja

Budite svjesni činjenice da se gotovo sve stvari i prepreke mogu prebroditi. Ako vas od vaših ciljeva i želja dijele samo tehničke stvari, discipliniranost ili još malo vježbanja – radite na tome da te prepreke i prijeđete kako biste ostvarili ciljeve. Zapamtite da do cilja nećete doći bez rada te ako niste iskreni sami prema sebi.

Dajte si vremena i budite hrabri

Ono zbog čega mnogi ljudi odustaju je manjak hrabrosti. Ako ste svjesni svog znanja i svojih mogućnosti, a koči vas samo strah, morat ćete se suočiti s tim strahom. Isto tako, nemojte ulaziti u poslove i situacije u kojima nećete moći djelovati i raditi. Budite realni, iskreni i hrabri jer u protivnom nećete doći do svog cilja. Isto tako, nemojte se požurivati ako vam treba vremena. Ako je vaš san rad od kuće ili rad putem interneta dok putujete iz države u državu – napravite dobar plan, nemojte se požurivati, ispišite sve potrebne korake i uskočite u nepoznato kada osjetite da ste spremni.

Foto: Thought Catalog/Unsplash