Učinkoviti načini kako se doista isključiti od posla kada ste na odmoru

by | 3 kolovoza, 2023
posao na odmoru

Postavljanje čvrstih granica između posla i privatnog života postalo je sve teže u modernom svijetu, gdje je uz tehnologiju previše lako biti u toku sa svojim suradnicima – čak i nakon radnog vremena.

Ali koliko god jednostavno bilo zaviriti u tu poruku dok se sunčate na plaži ili odgovoriti na još samo jednu e-poštu, ove naizgled bezazlene navike zapravo mogu sabotirati vaš odmor, kako govori za SELF dr. sc. Dawna Ballard, izvanredna profesorica komunikacija na Sveučilištu Texas u Austinu i koautorica knjige Work Pressures: New Agendas in Communication.

Prestanak brige o poslu tijekom odmora ključan je za potpuno opuštanje i obnavljanje energije.

Da biste u potpunosti iskoristili vrijeme odmora i izbjegli nepotrebno opterećenje umom, važno je razviti strategije i promijeniti neke navike.

Važno je prepoznati znakove pretjerane brige o poslu tijekom odmora kako bi se osigurao potpuni opušteni doživljaj i iskustvo oslobađanja od radnih obveza, a oni mogu biti primjerice redovito provjeravanje poslovnih e-mailova i poruka tijekom odmora, stalno razmišljanje o radnim zadacima umjesto fokusiranja na sadašnji trenutak, osjećaj tjeskobe ili krivnje zbog odvajanja od posla, ali i nemogućnost opuštanja zbog stalne brige o poslu.

Pročitajte: 5 trikova kako da vaše sobne biljke prežive vaš godišnji odmor 

Kako se prestati brinuti o poslu na odmoru?

Pauzirajte svoje obavijesti

Ako je moguće, isključite obavijesti o poslovnim e-mailovima i porukama kako biste izbjegli iskušenje da ih provjeravate. Ako se osjećate nesigurno zbog potpunog isključivanja, odaberite određeno vrijeme tijekom dana kad ćete provjeriti poruke, ali držite se tog rasporeda.

Srećom, to je prilično jednostavno učiniti (čak i ako niste tehnički potkovani), a većina vaših aplikacija vjerojatno ima postavku za isključivanje push obavijesti.

Ostavite laptop kod kuće ili dalje od sebe

U idealnom slučaju, najbolji način da prestanete razmišljati o poslu je da, hm, ne nosite posao sa sobom. Ako je moguće, barem laptop pokušajte ostaviti kod kuće ili ga jednostavno nemojte paliti kada ste na odmoru, koliko god vas to vuklo.

posao na odmoru

Budite odgovorni prema sebi

U velikoj mjeri ovisi o vama želite li svoje slobodne dane provesti u opuštanju ili stresu. Zato, ako ste si nešto zacrtali i odlučili, toga se i držite.

Posvetite se hobijima koje volite

Odmor je savršeno vrijeme za bavljenje hobijima i interesima koje možda niste mogli istražiti zbog radnih obveza. Pronađite aktivnosti koje vas ispunjavaju i vesele jer će vam to pomoći da se potpuno opustite i zaboravite na brige o poslu.

Fokusirajte se na sadašnji trenutak

Osvijestite sadašnji trenutak i potpuno uživajte u svakoj aktivnosti koju radite tijekom odmora. Bilo da je to sunčanje na plaži, istraživanje nove destinacije ili jednostavno opuštanje s knjigom, fokusirajte se na trenutak bez prebacivanja misli na posao.

“Najvažniji korak jest razmišljanje o tome zašto idete na godišnji odmor”, kaže dr. Ballard.

Jeste li zatražili tjedan dana odmora jer vam je posao oduzimao nesmetano kvalitetno vrijeme s obitelji?

Je li vaše putovanje prilika za opuštanje i ublažavanje stresa povezanog s poslom?

Bez obzira na razlog, odlučili ste se odmoriti, a to je upravo ono što trebate učiniti, najbolje što možete. Uživajte u svom odmoru maksimalno umjesto da se fokusirate na nadolazeći sastanak sljedeći tjedan.

Pročitajte: Tips&tricks: Kako najbolje uštedjeti na last-minute putovanjima? 

Foto: Pexels, Viktor_Gladkov iStock/Getty Images Plus via Getty Images