“Laži” koje smijete reći na razgovoru za posao

by | 30 srpnja, 2023
razgovor na posao intervju

Razgovor za posao vrlo je stresan, a traženje posla nije lak zadatak.

Koraci koje morate slijediti da biste uspjeli pronaći posao mogu biti vrlo izazovni. Obično ljude najviše zabrinjava razgovor s rukovoditeljima tvrtke, organizacije ili pozicije za koju su se prijavili, a zna se da je intervju ključan.

Ipak, postoje neka pitanja na koja bismo mogli odgovoriti diplomatski, izbjegavajući istinu i govoreći neke “bijele” laži.

Anna Papalia profesionalna je savjetnica za karijeru iz Philadelphije i putem svog TiTok računa daje savjete kako se bolje pripremiti za razgovor za posao.

U svom videu, koji su vidjeli milijuni ljudi diljem svijeta, iznosi “laži” koje se mogu izgovoriti na razgovoru za posao, a da pritom nema nikakvih posljedica.

I točnije, ne radi se o čistim lažima, već o blagom izvrtanju istine.

Razgovor za posao: kad su laži dopuštene?

1. Zašto tražite posao?

Ovo se pitanje uglavnom odnosi na osobe koje već rade i prijavljuju se za drugu poziciju.

Ako ste nezadovoljni na svom trenutačnom položaju, vjerojatno ćete se pokazati kao zahtjevni i sitničavi u slučaju da se žalite na svoje radno okruženje.” Bolje je reći da ste prerasli zahtjeve svoje pozicije i tražite novi izazov“, predlaže Anna Papalia.

Pročitajte: Povratkom na posao stalno ste umorni? Razlog bi mogao biti ovaj 

razgovor na posao intervju

2. Što mislite o svojim kolegama i svom šefu?

Anna Papalia bila je jasna u svom videu: “Nije me briga ako radiš za najgoreg šefa na svijetu. Ne biste to trebali spominjati na razgovoru za posao s budućim šefom.“

Pitanje je to koje potencijalni poslodavci postavljaju ne zato da bi čuli loše stvari o svojoj konkurenciji, već da bi provjerili može li vam se vjerovati.

3. Kako se vidiš za x godina?

Pitanje koje se smatra uobičajenim ili čak neizbježnim. Savjetnik za posao poziva kandidate da se izjasne kako sebe vide na poziciji za koju se natječu ili na sličnoj poziciji. Nitko ne želi čuti da se vidimo u nekoj drugoj tvrtki ili samo s obitelji ili da želimo pokrenuti vlastiti posao, kako kaže Anna Papalia.

U istom videu govori i o problemima vezanim uz hobije. Ističe da bi bilo poželjno imati hobije koji donekle “idu” s našim poslom ili ga nadopunjuju. A ako nije tako, onda se aktivirajte u tom smjeru.

Pročitajte: Pet modnih komada koji će omogućiti spremanje na posao bez stresa

Foto: Nikola1988 iStock/Getty Images Plus via Getty Images