Ovo su tri najgora pitanja na razgovoru za posao, a evo kako na njih možete odgovoriti

by | 17 kolovoza, 2020

Većina poslodavaca postavlja ova tri pitanja na razgovorima za posao, a kandidati na njima najčešće “padaju” jer se nisu unaprijed pripremili. Ne dopustite si da vas iznenade, nego dobro promislite što ćete reći.

Neka pitanja na razgovorima za posao redovito se ponavljaju, a to su obično lukava pitanja na koja morate dobro paziti što ćete odgovoriti kako potencijalni poslodavci ne bi stekli krivi dojam o vama.

Ova pitanja obično se čine vrlo jednostavnima, no način na koji odgovorite i što odgovorite može otkriti o vama više nego što mislite. Najbolji način za pristupiti ovakvim pitanjima jest unaprijed smisliti odgovore koji će vas izdvojiti od ostalih kandidata.

“Želite biti autentični, ali morate se i ‘prodati'”, kaže Vicky Oliver, stručnjak za poslovno usmjeravanje.

Ovo su tri najčešća pitanja na razgovoru za posao na kojima kandidati najčešće “padnu”:

Zašto ste otpušteni s prethodnog radnog mjesta?

Nositi se s otkazom je teško samo po sebi, a kad vas netko upita za detalje, može biti teško ne prepustiti se negativnim osjećajima.

“Budite iskreni, ali prikažite razlog otkaza na način koji vama odgovara”, savjetuje Oliver.

Ključ je fokusirati se na pozitivno i govoriti o vještinama koje ste naučili na prethodnome radnome mjestu. Nemojte pokazivati ljutnju ili negativne emocije kad govorite o bivšem poslodavcu.

“Jesu li i vaši kolege dobili otkaz? Sjetite se još nekih stavki koje mogu prikazati vaš otkaz u što boljem svjetlu”, savjetuje Oliver.

Zašto baš vi?

Ovo pitanje može djelovati kao uvreda, no ne smijete ga tako doživljavati. Kad vas potencijalni poslodavac upita: “Što vas čini savršenim kandidatom za ovu poziciju?”, nemojte zauzeti obrambeni stav, nego shvatite ovo kao najbolju priliku da se “prodate”.

“Poslodavci postavljaju ovo pitanje jer žele čuti zašto zapravo želite raditi u njihovoj kompaniji. Nemojte se uznemiravati, samo odgovorite na pitanje”, kaže Oliver.

Prije intervjua pripremite listu svojih kvaliteta i vještina te uz svaku navedite i primjer kako biste pokazali što sve možete.

Ako sada nazovem vašeg bivšeg šefa, što će mi reći o vama?

“Priznajem, ovo je podbadanje. No, nemojte se uzrujavati. Imajte na umu da vas poslodavci žele testirati kako reagirate pod pritiskom“, objašnjava Oliver.

Kad odgovarate na ovo pitanje, dobro razmislite što bi vaš bivši šef rekao o vama i zašto.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Dane Deaner on Unsplash