Tips&tricks: Kako najbolje uštedjeti na last-minute putovanjima?

by | 25 srpnja, 2023
last minute putovanja

Last-minute putovanje može biti izvrstan način kako uštedjeti novac, ali morate biti fleksibilni!

Uvriježeno mišljenje jest da, ako želite uštedjeti novac, trebate rezervirati let i smještaj mjesecima unaprijed. Ali to nije uvijek slučaj. Zapravo, rezerviranje putovanja u posljednji tren ponekad vam može uštedjeti dosta novaca – samo morate znati prave načine za to.

Evo nekoliko sigurnih metoda za uštedu novaca na putovanju u posljednji tren.

Kako uštedjeti na last-minute putovanju?

Najbolje vrijeme za rezervaciju last-minute putovanja

Najbolje vrijeme za rezervaciju last-minute odmora jest izvan sezone ili sredina tjedna. Europa je popularna destinacija od lipnja do rujna, tako da ćete imati više prilika za last-minute rezervaciju izvan tog vremenskog okvira.

One malo egzotičnije destinacije bit će uglavnom rezervirane između studenoga i ožujka. No, ako idete izvan sezone, riskirate neugodno visoke temperature ili godišnji odmor tijekom kišne sezone. Ili još gore, sezonu uragana!

Budite fleksibilni u pogledu odredišta

Ako ste fleksibilni u pogledu odredišta i datuma, tada možete dobiti najbolju ponudu. To znači da namjeravate otići na godišnji odmor, ali vam je svejedno kamo točno. Onda vrijedi pratiti last-minute ponude. Ali ako mrzite čekati oglase na društvenim mrežama ili poziv agencije, upotrijebite stranicu za letove Momondo: ona ima opciju “bilo gdje”, koja vam prikazuje letove na različite lokacije na temelju vašeg budžeta i datuma putovanja.

Budite fleksibilni s datumima

Početak odmora sredinom tjedna mogao bi biti najbolji način za dobiti dobru ponudu leta. Prema “Forbesu”, putovanje sredinom tjedna najbolji je način za uštedjeti novac. To znači da je dolazak negdje u petak navečer i odlazak u nedjelju obično skuplji nego, recimo, dolazak u utorak i odlazak sljedeće srijede. Isto vrijedi i za ranojutarnje letove, koji su obično puno jeftiniji.

Pročitajte: Proglašene su dvije najromantičnije destinacije u Hrvatskoj, a mi već planiramo putovanje

last minute putovanja

Prijavite se za biltene zrakoplovnih kompanija

Nitko ne želi zatrpan inbox. No prijava na newsletter zrakoplovnih kompanija mogla bi vam koristiti ako obratite pozornost – brojni newsletteri zrakoplovnih kompanija nude popuste koje možda ne biste mogli dobiti nigdje drugdje, kao što su brze rasprodaje i last-minute promotivni kodovi. Isto vrijedi i za praćenje zrakoplovnih kompanija na društvenim mrežama. Last-minute putovanja zahtijevaju malo truda.

Razmislite o krstarenju

Krstarenja nisu za svakoga i uvijek su skupa. Nažalost, gotovo uvijek. Ali, ako sve ulaznice nisu rasprodane na vrijeme, tvrtke puštaju preostalih nekoliko mjesta u promet po nevjerojatno niskim cijenama. A ovakvu priliku vrijedi čekati!

Angažirajte turističke agencije

Najbolja opcija je rezervirati last-minute putovanja preko turističke agencije. Iskusni agenti mogu vam reći je li odmaralište koje ste pronašli jeftino na internetu stvarno povoljno.

Oni će znati kakva je plaža te je li hotel čist i udoban i kakav je transfer od zračne luke do ljetovališta uključen u početnu cijenu.

Foto: Pexels, RossHelen iStock/Getty Images Plus via Getty Images