Tanja Džido: Kako ponovno rasplamsati strast prema poslu i osjećati se ispunjeno?

by | 27 rujna, 2020

“Pronađi posao koji voliš i nećeš raditi više nijednog dana u svom životu.” Zvuči bajkovito, zar ne? Jednako kao ono “živjeli su sretno do kraja života”, no, kao i u odnosima, tako i u poslu, stvarnost zna biti potpuno drukčija. Čak i posao iz snova s vremenom može postati rutina, dosada i frustracija. Često nam je to teško priznati jer ne želimo zvučati nezahvalno. Osobito ako smo se za taj posao borili i marljivo trudili, a sada se osjećamo neispunjeno. No, umjesto nezahvalnosti, ono što trebamo osjećati jest ponos, zato što rastemo, razvijamo se i želimo više od posla i života. U tome i jest smisao, stalan napredak i rast, a ne zadržavanje na mjestu pod svaku cijenu.

Gdje je bilo vatre, ima još uvijek žara
Strast ne nestaje preko noći, osobito ako ste je snažno osjećali godinama. Velike su šanse da je samo uspavana ili zatrpana ispod svih vaših dnevnih zadataka i rutine u koju se vaš posao pretvorio. Probajte se prisjetiti što je ono što vam je donosilo najveće zadovoljstvo u vašem poslu? Upravo na tom žaru probajte opet “zapaliti vatru”. Razmislite što vam u poslu puni, a što crpi energiju? Čega imate više kad pogledate svoj dnevni raspored? Na primjer, ako ste uživali u kreativnim zadacima, a sada cijele dane provodite na sastancima, pokušajte presložiti svoj raspored tako da vratite kreativne zadatke u svoj život, a s njima i strast koju ste osjećali. Ona nije izgubljena, samo ste je u nekom trenutku prestali osluškivati i slijediti.

Gase li ili rasplamsavaju drugi vašu vatru?
Na poslu provodite više od trećinu svoga dana, a radna sredina itekako utječe na vas. Iako kolege i nadređeni nisu dio vašeg najužeg kruga, način na koji se odnose prema vama i kako se osjećate u njihovoj prisutnosti može ugasiti ili rasplamsati vašu strast prema poslu. Možda ste strast izgubili upravo u svakodnevnoj borbi da se vaše ideje čuju i uvaže, ili u trudu da što bolje napravite radne zadatke s kolegama s kojima ne možete pronaći zajednički jezik. I sama sam se osjećala kao da se svakodnevno borim s vjetrenjačama, a kad sam promijenila radnu sredinu, kao da mi je pao teret s leđa. Konačno sam osjetila da drugi razumiju i uvažavaju moje ideje, one su bile brže implementirane, a na kraju dana imala sam više energije iako sam napravila daleko više zahtjevnijih zadataka. Drugi nam mogu podariti krila ili biti uteg koji nas vuče ka dnu, stoga razmislite jesu li vrijedni toga.

Priželjkujete li još veću ili pak drukčiju vatru?
Ono o čemu ste sanjali prije par ili desetak godina ne mora i ne treba biti isto kao i ono što želite danas. Ljudi se mijenjaju, razvijaju i prirodno teže sljedećim ili potpuno drukčijim razinama. Nemojte se osjećati loše ako ste prerasli svoju poziciju ili cijelu industriju. Možda vam nedostaju nova, nepoznata lica, iskušavanje sebe u novim zadacima i ulogama te osvajanje novih vlastitih “vrhova”. Ako ih ne možete više pronaći na aktualnom poslu, ma koliko se trudili i preslagivali svoj raspored, odvažite se zatvoriti to poglavlje svog života. Možda vam je tu gdje jeste lijepo i ugodno, ali ako ne osjećate da možete rasti, zapravo idete unazad. Najbolje stvari za nas uvijek se događaju izvan naše zone komfora.

Imajte na umu da ne postoji savršen posao niti onaj koji pruža užitak u svakom trenutku. No, ako većinu dana provodite u nezadovoljstvu, dosadi ili frustraciji, vrijeme je da se odvažite na promjenu. Novi radni zadaci, pozicija, tvrtka ili industrija mogu vam povratiti dječju znatiželju, pobuditi istraživački duh i podariti strast kakvu do sada niste iskusili. Budite odvažni i krenite u nove izazove, a vaša strast će vas zasigurno tamo slijediti.

Piše: Tanja Džido

www.shhhefica.com

Foto: Emma Dau, Nick Morrison / Unsplash