Tanja Džido: Ambiciozna žena – sanjar ili babaroga?

by | 15 kolovoza, 2020

Odmalena sam bila sanjar. Zamišljala nemoguće, priželjkivala nestvarno i veselila se neobičnom. Potpuno drukčija od svojih vršnjaka, znala sam oduvijek što želim i što ne želim. Nisam puno pregovarala, više sam stvarala, kreirala nove neobične igre, dizajnirala odjeću za barbike i unutrašnjost njihovih luksuznih kuća. Nisam se ograničavala vanjskim mogućnostima ratnih dana, nego sam se prepuštala kreativnosti i unutarnjoj radosti stvaranja. Buntovništvo me radovalo. Nisam htjela pripadati nijednoj definiciji ni prebivati u nečijoj kutiji, pa čak ni onoj koju su moji najbliži za mene savršeno uredili. Dok sam odrastala sanjareći, vodeći samu sebe za sićušnu rukicu, pokušavali su na mene zalijepiti etiketu „ambiciozna“ u potpuno negativnom kontekstu. Bolje da se “prizemljim”, život će mi biti lakši, kako su mi govorili. Neću lagati, bilo je dana kad sam im zamalo povjerovala.

Širenje (i rezanje) krila
Čim sam napunila 18, spakirala sam kofere, raširila svoja sanjarska krila i krenula stvarati život po svojoj mjeri. Intenzivno sam sakupljala iskustva, osmijehe, suze, uspjehe, poraze i ožiljke. Ožiljaka sam imala najviše, i to ponajviše na krilima. Dok me život nemilosrdno “brusio” u dvadesetima, oznaku “ambiciozna” pokušavali su mi zakačiti, pa i istetovirati na sve moguće načine. Nisam od nje bježala, čak sam je par puta ponosno istaknula među svojim vrlinama na razgovoru za posao, na što sam zatekla podignute obrve s druge strane i stav “Tko ja to mislim da jesam?”. Uzeli su kao svoju misiju da nemilosrdno odrežu komadić mojih krila, navodno za moje dobro. Sve dok jednog dana nisu uspjeli. Nisam ponosna na taj dio svog života, ali priznajem poraz. Nisam prestala vjerovati u nemoguće, samo sam počela vjerovati da je jedini način da to postignem taj da prestanem biti sanjar i postanem babaroga. U poslovnom svijetu su jedino te dvije uloge bile moguće za sve žene koje su htjele više od klasičnog života. Sanjare su označavali kao posve neprilagođene, one niskog samopouzdanja koji žive u bajkama o kojima nitko ne želi slušati. Babaroge su bile bezosjećajne spletkarošice koje su pokazivale autoritativnost i nisu prezale ni od čega da stignu do cilja. Ja nisam bila nijedno. Ponovno se nisam uklapala ni u jednu kutiju.

Što ako se ne uklapate?
Podrezanih krila pokušala sam na pultu života naručiti klasični meni i pretvarati se da u njemu uživam, da je sve što sam ikad htjela, čak sam ga podijelila na Instagramu uz #lovemyjob #lovemylife. Svi su to lajkali osim mene. Poraženi pogled u ogledalu gledala sam više od tri godine. Više nisam znala što želim, samo sam znala da ovo nije bilo to. Ta kutija, ma koliko lijepo ukrašena, nije bila za mene. Shvatila sam da je svijet prevelik i preširok, dovoljno da svatko od nas može stvoriti svoju vlastitu etiketu i biti svoj, bez pripadanja ijednoj kutiji, pa ni svojoj. Dobra vijest je da se ne morate uklapati – nigdje. Važno je da se vaš osmijeh uklapa u vaše srce. Da iskreno osjećate #lovemyjob #lovemylife koje objavljujete i da vas osoba u zrcalu gleda s ponosom jer ste ispunili sve njezine snove i niste posustali nakon svih životnih udaraca. Jedini način da vas netko uspije definirati i smjestiti u neku od kutija je taj da vi na to pristanete. Da vas uvjeri kako ne možete živjeti drukčije i kako vas oni poznaju bolje nego što vi poznajete sebe. Da vam ograniče izbore: sanjar ili babaroga – i time zatvore u svoje predrasude i okvire.

Živite po vlastitim pravilima
Nemojte čekati da izgubite pogled osobe u zrcalu i postanete marioneta tuđih stvarnosti. Usudite se poslušati sebe i slijediti unutarnju navigaciju – svoje osjećaje – koji su tu s razlogom. Kad god osjetite da vas tjeraju u kut, marginaliziraju i označavaju sanjarem čije mišljenje ne vrijedi, nemojte prihvatiti njihove oznake, a ni prijeći u babarogu, koja hladnokrvno gazi sve do svog cilja. Imate daleko više izbora nego što to mislite. Stvorite vlastiti put, birajte vlastita pravila po kojima ćete živjeti. Smiješite se onda kad to doista osjećate i istinski iskusite život u svim dimenzijama. Bit će pritisaka sa svih strana, susretat ćete “rezače krila”, ali zapamtite, oni vas ne mogu dotaknuti svojim riječima ako vi u njih ne povjerujete. Naučite vjerovati više osobi u zrcalu nego osobi koja samo zrcali druge i pretvara se da uživa u tuđem svijetu u kojemu nema mjesta za njezine snove.

Nemojte se sramiti svoje ambicije
Ambicija je ta koja vas gura prema naprijed, potiče na to da istražujete nove mogućnosti i razvijate se u usavršeniju verziju sebe. Bez ambicije ne bi bilo velikih svjetskih postignuća, napretka u društvu, svih umjetnika, sportaša i nevjerojatnih ljudi koji svojim vizijama i talentima pokazuju da svijet ima daleko više boja od crno-bijele koju vam drugi žele pokazati. Ako zamišljate nemoguće, priželjkujete nestvarno i radujete se neobičnom, nosite to kao najsjajniju medalju iz rata u kojem su vam pokušali slomiti srce i odrezati krila, ali nisu uspjeli. Ako ste poslušali svoju ambiciju, onu koju su svi ismijavali, danas ste sigurno na boljem mjestu nego svi oni – iako usporedbe s drugima nisu važne, koliko je važno da ste tamo gdje ste oduvijek željeli biti. Nadam se da svjedočite čudima o kojim ste nekoć mogli samo sanjati i da se svakodnevno budite uzbuđeni jer idete ususret još jednom danu kojeg će biti teško definirati i staviti u okvire. Ako ne, nadam se da ćete pronaći hrabrost da odbacite postojeće okvire i barem još jednom povjerujete u svoje snove te im date posljednju priliku da postanu stvarnost.

Letite visoko i nemojte se bojati pada
Rezači krila obično kažu: “Tko visoko leti, nisko pada”, ali na svom primjeru pokazala sam da to nije istina. Već dvije i pol godine letim prateći svoju unutarnju navigaciju i uživam u najljepšim životnim krajolicima. Da se razumijemo, i dalje skupljam ožiljke, poraze i teške lekcije, ali sve to samo osnažuje moja krila i sprema ih za još ljepši, iskusniji let. Život je toliko bogatiji kad se riješimo svih granica, okvira i plićaka naših strahova. Svaki dan nosi nove mogućnosti i nove načine kako ih iskusiti, a da ne postanete sanjar ili babaroga. Sve to možete doživjeti samo ako ste svoji, znatiželjni i zaigrani kao dijete neopterećeno prethodnim iskustvima i postavljenim granicama.

Usudite se napustiti tuđe definicije i uživajte u letu!

Piše: Tanja Džido

www.shhhefica.com

[email protected]

Foto: Guliver/Thinkstock