Tanja Džido: Tajno oružje u borbi protiv krize su vaše ženske vještine

by | 7 svibnja, 2020

U vrijeme kada kriza uzrokovana koronavirusom baca na koljena svjetske političke lidere poput Donalda Trumpa i Borisa Johnsona, što je zajedničko Njemačkoj, Finskoj i Novom Zelandu? Osim što bilježe izvrsne rezultate u borbi protiv krize, one sve na čelu imaju – žene. Unatoč brojnim istraživanjima koja tvrde da se ljudi za vrijeme krize okreću autorirativnim liderima, ova kriza pokazuje da dosta „mekše“,  ženske vještine vodstva donose bolje rezultate za ekonomiju i društvo u cjelini. Dobra vijest je da mi te vještine prirodno imamo, samo ih se konačno trebamo prestati sramiti. 

Budite prisutni, dostupni i vidljivi 

Neovisno o tome vodite li svoju obitelj, odjel ili tvrtku, ovo je vrijeme kada morate voditi vlastitim primjerom. Usudite se biti vidljivi, izražavati jasno svoje stavove i dijeliti iskreno svoju priču. Nemojte bježati u sjenu jer ovo „nije pravo vrijeme za isticanje“, nego naprotiv, ovo je vrijeme kada ćete biti možda jedina osoba za stolom koja će suočiti druge s činjenicama jer tek tada možete iznjedriti pravo rješenje. Sjetite se istupa Angele Merkel na početku krize, kad je rekla da će 70 % Njemačke biti zaraženo. Takva brutalna iskrenost, umjesto nevjerice i zavaravanja koju su pokazale druge europske zemlje, omogućila je da Njemačka prije svih donese konkretne mjere i proaktivno, a ne reaktivno prati širenje virusa. 

Izrazite emocije, empatiju i podršku drugima 

Jedna od najvećih zamjerki ženama u poslovnom svijetu je to što su preemotivne i samim tim se sumnja da donose racionalne odluke. U vrijeme krize, stroge mjere bez istinskog razumijevanja potreba drugih, dovest će vas samo do ismijavanja i osude. Podršku za vaše odluke možete dobiti samo kada istinski izrazite empatiju i namjeru da s njima donesete dobrobit svima. Norveška premijerka, Erna Solberg je za vrijeme vrhunca krize održala press konferenciju samo za – djecu. Izdvojila je vrijeme da odgovori na njihova najjednostavnija pitanja te im poslala jasnu poruku da je sasvim u redu biti uplašen. Istinski lideri uzimaju svakoga u obzir te pri donošenju odluka gledaju, ne samo činjenice nego i razmišljanja i osjećaje drugih. Kriza je vrijeme kad se stvaraju najsnažnije poveznice među ljudima i jasno vide principi prema kojima lideri istinski žive. 

Slijedite one koji pomažu i stvaraju 

Upravo najteži trenuci iznjedruju lidere budućnosti, vizionare koji vide dalje od prepreka s kojima smo svi suočeni. U vrijeme krize lako je paničariti i biti dijelom vrtloga negativnih vijesti. Umjesto da dijelite objave od onih koji samo dijele paniku, podijelite objave onih koji u vama bude nadu, koji u ovo vrijeme pomažu drugima te stvaraju nove proizvode i usluge koji će odgovoriti na potrebe drugih u izmijenjenom svijetu. Oni zaslužuju vašu pozornost i divljenje te vam trebaju biti uzor. Bez obzira na to koju poziciju imali u vašoj organizaciji i zajednici, najmanje što možete napraviti u ovoj situaciji jest širiti optimizam, podržavati druge, pomagati svojim vremenom i savjetima te tako malo, po malo, stvarati bolji svijet temeljen na emocijama, razumijevanju i zajedništvu. Zapamtite, liderstvo prošlosti je značilo čvrstu ruku i hladnu glavu, a liderstvo budućnosti dolazi iz dubine vašeg srca. Ovo je pravo vrijeme da istražite vaše dubine i podijelite ono najljepše u sebi s drugima. 

Još uvijek se stignete priključiti online radionici Tanje Džido, a ovdje možete pronaći sve informacije. 

Piše: Tanja Džido
Shhhefica.com

Foto: Unsplash