Filmovi koji će oduševiti svakog planinara, avanturista i zaljubljenika u prirodu
Onome tko ga živi, planinarenje je puno više od fizičke aktivnosti - to je na neki način pomicanje vlastitih granica.Kad razmišljate o takvom p...
Kako bi lakše uočiti razliku između nesvjesnog i svjesnijeg jedenja, evo nekoliko jednostavnih smjernica. Ove kratke smjernice pomažu vam da budete svjesniji kod odabira hrane i konzumacije u periodu kad ste više pod stresom i dostupnost hrane je veća, kao što je to slučaj u blagdanskom periodu. Upravo tada jedemo više nesvjesno nego svjesno pod izlikom blagdana.
Potrebno je 13 minuta da signal iz tijela (želudac – sit sam) dođe do našeg mozga. Kad brzo jedemo u tom vremenu, mi u sebe možemo staviti puno previše nepotrebne količine hrane u kojoj u stvari ni ne uživamo jer od brzine unosa nismo svjesni okusa, mirisa, teksture, sviđa li nam se ili ne. Usporavanje je jedan od najboljih načina na koji možemo natjerati svoj um i svoje tijelo da komuniciraju što nama treba. Kad usporimo, dajemo svome tijelu priliku da uhvati korak s našim mozgom i da čuje signale.
Jednostavni načini za usporavanje:
Sjednite dok jedete.
između svakog zalogaja spustite žlicu, vilicu, hamburger na tanjur.
Svaki zalogaj prožvačite minimalno 15 puta.
Gledanje televizije, čitanje mailova, prčkanje po telefonu i pritom jedenje dovodi nas do stanja da nismo sposobni čuti potrebe i želje svoga tijela jer ove radnje stvaraju nam distrakcije i, iz tijela i signala koje nam ono šalje, odvode nas u um. Vjerujem da vam je svima poznata situacija kad uzmete vrećicu čipsa ili čokoladu te pritom gledate film i odjedanput čudom, a da niste primijetili, nije ih više bilo. Kad smo rastreseni, teže je slušati signale svoga tijela. Neka obrok bude vaš mali ritual, vrijeme za vas koje posvećujete sebi i razvijate odnos s vašim čulima i prepoznajete signale svoga tijela.
Pročitajte: Kako kroz doručak zakoračiti u svijet mindfulnessa
Naše tijelo ima svoj jezik putem kojeg komunicira s nama. Mi se često odazivamo na onu emocionalnu želju gladi umjesto na potrebu svoga tijela. Praksom svjesnosti učimo biti u svome tijelu i iz tijela vučemo znanje i mudrost. Učimo se prilagođavati svome tijelu. Tada umjesto da jedemo kada dobijemo emocionalne signale koji su nama signal da smo gladni, a zapravo iza njega stoji stres, tuga, frustracija, usamljenost, dosada. Za svakoga od nas je drukčije. Možemo slušati svoje tijelo i njegove signale. Kruli li nam želudac? Nemamo baš energije? Vrti nam se u glavi? Prečesto jedemo kada nam to kaže um ili navika, a ne naše tijelo. U većini slučajeva smo i žedni, a žeđ tumačimo kao glad. Pravo svjesno jedenje je zapravo duboko osluškivanje signala našeg tijela za glad.
Zapitajte se:
Koji su signali vašeg tijela za glad?
Koji su emocionalni okidači gladi?
Jedete li hranu koja umiruje vaše emocije ili onu koja hrani vaše tijelo? U ovom odnosu važno je pronaći ravnotežu. Hranu koja je hranjiva i zadovoljava naše emocionalne potrebe. Potražite u sebi balans koji odgovara vama. Praksa svjesnosti nježno i slojevito pokazuje vam način na koji vi djelujete. Vaš stav. Misli koje imate. Reakcije. Obrasce koje ste stvorili i vjerovanja i uvjerenje. Ona stvara i jedan novi nježniji odnos prema vama samima. Kad počinjemo zadovoljavati potrebe svoga tijela, kao i emocionalne potrebe, počinjemo se hraniti zdravije. Počinjemo uživati u hrani koja hrani naše tijelo. Manje smo skloni posezati za hranom da bi zadovoljili svoje emocije. Naše tijelo nam šalje povratne informacije, osjećamo se poletno, imamo više energije, bolje spavamo i mijenja nam se oblik tijela.
Kad počnemo prakticirati praksu svjesnog jedenja ona se na nježan i neinvazivan način poput ugode proširi i na ostala životna polja. Jer svjesnost je zarazna i ne možemo je uključiti u jedan dio života, a drugi isključiti. Ima svoje slojeve i ona se uči kako je prakticirati.
Želite li saznati više o ovoj temi, u tijeku su prijave na radionicu “Svjesno jedem”. Radionica se održava 20. prosinca 2022. – online.
Informacije i prijave na [email protected]
Tekst: Dubravka Fazlić
Foto: stockfour, Foxys_forest_manufacture/iStock/Getty Images Plus