Tri savjeta stomatologa kako održati zube bijelima i zdravima

by | 21 svibnja, 2023
savjeti za higijenu zubi

Osmijeh je jedno od prvih mjesta na vašem tijelu gdje možete vidjeti kako starite, ističe kozmetička stomatologinja Victoria Veytsman za mindbodygreen.com. Razmislite samo o tome koliko često koristite usta, od žvakanja, preko jela, do govora, smiješka i izražavanja.

Dobre prakse oralne higijene, kao što su redovito pranje zuba, čišćenje zubnim koncem i stomatološki pregledi pomažu u održavanju optimalnog oralnog zdravlja. Zdravi zubi pridonose privlačnom osmijehu, jačanju vašeg samopouzdanja i cjelokupnog izgleda pa je izrazito važno kako se brinete o njima. Potrudite se da to ne bude površno, već da i zube shvatite kao dio tijela koji će vam biti zahvalan u budućnosti za brigu i njegu.

Sve u svemu, malim savjetima i dosljednošću, ako nemate problema s genetikom, možete učiniti jako puno da vaši zubi ostanu zdravi.

Pročitajte: Utjecaj vode na mentalno zdravlje: jeste li depresivni ili samo žedni? 

Kako se pobrinuti da vaš osmijeh ostane blistav i zdrav?

Održavajte oralnu higijenu

Davanje prioriteta oralnoj njezi u konačnici će dovesti do snažnijeg, zdravijeg i bjeljeg osmijeha kako starite.

Perite zube najmanje dva puta dnevno po dvije minute te svakodnevno čistite između zuba zubnim koncem da biste uklonili male čestice hrane. Od ključne je važnosti da odaberete četkicu za zube koja vam najbolje odgovara, a ako ne znate kako, uvijek možete potražiti savjet i pomoć svog stomatologa.

Pazite na prehranu

Smanjite konzumaciju slatke i kisele hrane i pića, kao što su gazirana pića, slatkiši i citrusno voće, jer oni mogu nagrizati zubnu caklinu i pridonijeti mrljama. Također, važno je piti puno vode jer ona pomaže ispirati čestice hrane i neutralizirati kiseline u ustima. Uz to, tako održavate hidriranost, što je važno za proizvodnju sline i oralno zdravlje.

Dakako, vjerujemo da se nećete odreći baš svega “zabranjenog”, ali svakako pokušajte što manje konzumirati hranu za koju znate da bi mogla biti štetna za vaše zube, a potencijalno i osmijeh.

“Ono što ne bih preporučila jest pranje zuba odmah nakon što pojedete ili popijete hranu ili piće koje ostavlja mrlje jer ćete utrljati taj kiseli dio u zube”, objašnjava stomatologinja.

Umjesto toga, odmah nakon konzumiranja isperite usta običnom vodom da biste spriječili mrlje.

Odlazite redovito na stomatološke preglede

Posjećujte svog stomatologa radi redovitih pregleda idealno svakih šest mjeseci ili prema preporuci. Redoviti stomatološki pregledi mogu otkriti rane znakove problema sa zubima te ih riješiti, potencijalno izbjegavajući skuplje i invazivne postupke u budućnosti.

Bolesti desni i drugi oralni zdravstveni problemi mogu dovesti do karijesa i konačnoga gubitka zuba, a vjerujemo da vam to nije u interesu.

Pročitajte: Mogu li žuti zubi ponovno zablistati? Da, uz ovih 6 pasta za izbjeljivanje zuba

Foto: jacoblund iStock/Getty Images Plus via Getty Images