Jeste li primijetili ovu upalnu promjenu nakon zaraze virusom COVID-19?

COVID PRSTI kao nuspojava borbe imunološkog sustava protiv virusa

by | 8 listopada, 2021
covid prsti, zdravlje

Kako prenosi HRT, objavljena je nova studija povezana s reakcijom tijela nakon COVID infekcije:

Promjene na koži poznate kao “COVID prsti” na nogama mogle bi predstavljati nuspojavu borbe imunološkog sustava protiv virusa, pokazalo je novo istraživanje.

U okviru bolesti pojavljuje se upalna promjena s crvenilom na rukama i nogama, pri čemu stanje ponekad traje mjesecima, a nalikuje koži koja je izložena hladnoći.

Obično se razvija u roku od tjedan do četiri tjedna od zaraze i može se manifestirati oticanjem nožnih prstiju i prstiju ruku ili promjenom boje kože.

Znanstvenici, koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu British Journal of Dermatology, proučili su 50 osoba s COVID prstima na nogama i 13 sa sličnim kožnim promjenama nastalim prije pandemije. Otkrili su da je jedan mehanizam u pozadini oba stanja.

Pročitajte: Čeka li nas uskoro tableta kao preventivni lijek protiv COVID-a?

Tijelo stvara imunološki odgovor s visokom razinom određenih autoantitijela, koja pogreškom ciljaju i reagiraju ne samo na virus nego napadaju i vlastite stanice i tkiva oboljele osobe. Također su otkrili preklapanje s interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Osim imunološkog sustava, činilo se da stanice koje oblažu krvne žile koje opskrbljuju zahvaćena područja također igraju ključnu ulogu u razvoju COVID prstiju i promjena na koži.

Voditelj studije dr. Charles Cassius rekao je da je istraživanje omogućilo dublje razumijevanje tog kožnog stanja.

“Epidemiologija i kliničke značajke tih promjena na koži opsežno su proučavane i objavljivane, međutim, malo se zna o patofiziologiji tih promjena”, prema njegovim riječima.

Dodao je i: “Naša studija pruža nove spoznaje.”

Pročitajte: Koje su točno razlike između COVID potvrda i potvrda o preboljenju? 

Izvor: vijesti.hrt.hr

FOTO: Juan Pablo Serrano Arenas/Pexels