Čeka li nas uskoro tableta kao preventivni lijek protiv COVID-a?

Pfizer ispituje preventivni lijek protiv COVID-a

by | 28 rujna, 2021
pfizer, tableta protiv covid-19

Pfizer je objavio da je počeo sveobuhvatno kliničko ispitivanje svog lijeka protiv COVID-a kako bi ispitao njegovu sposobnost preventivnog smanjenja rizika infekcije u okružju osobe koja se zarazila.

Više kompanija, među kojima Merck i Roche, rade na takvim lijekovima koji se nazivaju antivirusni.

Djeluju tako što sprječavaju virus da se replicira. Njihova primjena bila bi dvostruka: omogućiti oboljelima da nemaju teške simptome i ujedno spriječiti razvijanje simptoma kod osoba koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelim.

– U slučaju pozitivnih rezultata, mislimo da će taj lijek pomoći da se virus zaustavi u vrlo ranoj fazi – prije nego što se uspije snažno replicirati – sprječavajući potencijalno simptomatske slučajeve bolesti kod onih koji su mu bili izloženi i usporavajući početak infekcije kod drugih, rekao je u priopćenju Mikael Dolsten, znanstveni direktor u Pfizeru.

– Takav pristup može se kombinirati s cjepivima protiv COVID-a, dodao je.

Lijek u tabletama

Ovaj lijek, nazvan PF-07321332, trebao bi se proizvoditi u obliku tablete koja se uzima s čašom vode. U drugoj od tri faze kliničkog ispitivanja sudjelovat će više od 2600 ispitanika od 18 godina naviše. Jedni će uzimati lijek dvaput na dan tijekom 5 do 10 dana, a drugi će primati placebo. Lijek je već ispitan na više desetaka ljudi kako bi se dokazalo da nije opasan za zdravlje.

Za sve koji su već zaraženi, ovaj lijek će biti osobito djelotvoran u prvim danima infekcije, prije nego šti se virus uvelike razmnoži.

Pfizerov lijek, za razliku od konkurentskih, nije dobiven prilagodbom nekog drugog lijeka, nego je razvijen upravo za SARS-CoV-2. No primjenjivat će se u kombinaciji sa “slabom dozom” ritonavira, lijeka protiv virusa koji izaziva AIDS.

Izvor: vijesti.hrt.hr

FOTO: JESHOOTS.com/Pexels