Koje su točno razlike između COVID potvrda i potvrda o preboljenju?

by | 7 listopada, 2021
covid potvrda

Svjedoci smo iz dana u dan sve većeg broja porasta zaraženih osoba i pogoršanjem epidemiološke situacije u Hrvatskoj. Stručnjaci kažu da je već stigao četvrti val, a mnoge buni što točno podrazumijevaju COVID potvrde i potvrde o preboljenju i koliko dugo traju.

Kako navodi Index.hr, ovo su ključne razlike između COVID potvrde i potvrde o preboljenju:

COVID potvrda se koristi na razini Europske unije, po pravilima koja su dogovorena na razini cijele Europske unije. Ta pravila kažu da cijepljenim osobama COVID potvrda vrijedi godinu dana. Isto toliko vrijedi za preboljele koji su primili jednu dozu cjepiva unutar šest mjeseci. Za osobe koje su preboljele koronavirus, COVID potvrda vrijedi šest mjeseci.

Potvrdu o preboljenju, s druge strane, izdaje liječnik i za nju vrijede hrvatska pravila, koja se ponešto razlikuju od europskih. Potvrdu o preboljenju mogu tako dobiti osobe koje su preboljele koronu i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad posljednjih 12 mjeseci, osobe koje su imale dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem u posljednjih godinu dana, osobe kojima je korona dijagnosticirana PCR testom prije više od šest mjeseci, a manje od 12 mjeseci te osobe koje su preboljele virus, bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar osam mjeseci od preboljenja. Njima potvrda vrijedi godinu dana od cijepljenja.

Razlika je i u tome gdje se koristi COVID potvrda, a gdje potvrda o preboljenju.

COVID potvrdu u zdravstvu i socijalnoj skrbi mogu koristiti i liječnici i pacijenti i posjetitelji, ali se s njom može putovati unutar Europske unije, kao i otići na vjenčanje, koncert ili na stadion.

Liječnička pak potvrda također služi za zdravstvo i socijalu, ali se osim toga može koristiti još samo za ulazak u Hrvatsku.

Pročitajte: Je li potrebno cijepljenje i trećom dozom protiv virusa COVID-19?

Izvor: index.hr

Foto: Lukas/Unsplash