Je li pametno svoju jutarnju kavu piti u kupaonici, dok se spremamo za posao?

by | 21 travnja, 2021
kava, jutro, ispijanje kave, kupaonica

Jutarnjoj kavi rijetko tko može odoljeti. Upravo nam ona zbog kofeina daje energiju za početak dana, opskrbljuje tijelo adrenalinom te pruža mnoge zdravstvene blagodati poput ubrzanja metabolizma, štiti od razvoja dijabetesa te je odličan izvor antioksidansa. Aroma kave ima snažan učinak na mozak, a sama pomisao na kavu stvara i oslobađa dopamin – poznat kao hormon dobrog raspoloženja.

Svakodnevni užurbani ritam sigurno vas je ponekad doveo do toga da prvu jutarnju kavu pijete u kupaonici, dok se spremate za posao. Jer bolje ikakva kava nego nikakva, zar ne?

Pripazite na ove stvari ako kavu pijete u kupaonici

Upravo je kupaonica veliko leglo bakterija. Mikrobiologinja Lisa Yakas, magistar znanosti i stručnjakinja za sigurnost potrošača u tvrtci NSF International objavljuje studiju (2011 NSF Household Germ Study) prema kojoj su ovo mjesta na kojima se nalazi klice i bakterije u kupaonici:
– Držač četkice za zube
– Ručke za slavinu
– Kvaka na vratima kupaonice
– Prekidač za kupaonicu
– WC školjka
– Ručka za WC.

Također, Yakas ističe kako se na mjestima poput umivaonika mogu pronaći koliformne bakterije, E.Coli, kvasac i plijesni. To može biti posebno opasno za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom jer se sve širi kapljicama u zraku i zadržava na površinama, kao i za starije osobe, djecu i trudnice. Posebno je važno prati ruke nakon WC-a kako se bakterije iz kupaonice ne bi proširile na ostatak kuće. (Pročitajte: Ovo je mjesto u kupaonici s najviše bakterija, saznajte u čemu je problem i kako ga riješiti)

Postoje stvari na koje bi bilo dobro pripaziti ako stvarno ne možete bez kave u kupaonici. Primjerice, svakako pazite da kavu držite van kupaonice ako je netko u vašem kućanstvu bolestan ili ima proljev, a dijelite s njim kupaonicu. Pokušajte s uporabom poklopca za “otvor za gutljaj”, mada ni to nije garancija da mikrobi nađu put do vaše šalice kave.

I ne zaboravite ono najbitnije: redovito perite ruke, čistite i dezinficirajte površine te mijenjajte ručnike svaka 3-4 dana jer se upravo na njima skuplja vlaga koja je pogodna za razvoj bakterija.

Foto: Pexels/Ketut Subiyanto