Ovo je mjesto u kupaonici s najviše bakterija, saznajte u čemu je problem i kako ga riješiti

by | 28 listopada, 2020

Iako kupaonica nije mjesto na kojem se zadržava i živi najviše bakterija u domovima ljudi, svi dobro znamo koliko je bitno održavati je čistom i koja su mjesta posebno osjetljiva.

Ako ste pomislili da se radi o WC školjci, moramo vam obavijestiti da ste se prevarili. Iako na spomen bakterija u kupaonici svi odmah pomislimo na WC školjku, ovoga se puta ne radi o njoj. Naime, istraživanja su pokazala da se na kupaonskim zavjesama nalazi više bakterija nego na WC školjci, ručkama slavine ili na dršci od četkice za zube.

Ono što cijelu situaciju sa zavjesama čini još gorom jest činjenica da je 57 posto osoba iz navedenog istraživanja izjavilo da je svjesno plijesni nakupljenih na njima, no ne čine ništa po tom pitanju. Činjenica je da bakterije i prljavštinu ne možemo posve izbjeći, no postoje načini na koje to možemo smanjiti. Redovito čišćenje, nažalost, često nije dovoljno dobar način jer zavjese od poliestera ipak dijelom upijaju vlagu. To se može vidjeti po plijesni koja se nakon određenog vremena nakupi na dnu zavjesa.

Poliester, dakle, nije savršen materijal za zavjese koje su neprestano izložene vlazi i vodi. No na tržištu možete pronaći i zavjese izrađene od polietilen-vinil acetata, materijala koji ne upija vodu. Takve će zavjese trajati duže te se na njima neće skupljati plijesan. No velika većina zavjesa izrađena je od poliestera, a zavjese izrađene od polietilen-vinil acetata teže je naći. Pri kupnji provjerite opis proizvoda kako biste bili sigurni od kojih je materijala izrađen, a ako želite naručiti vodootporne zavjese to možete učiniti OVDJE.

Foto:  Curology/Unsplash