Svježi sir za doručak – da ili ne?

by | 21 ožujka, 2020

Kao i kod jogurta, i kod sira možete pronaći nemasne i masne verzije. Razlika između nemasnog i masnog sira je oko 60 kalorija po šalici. Svježi sir uvijek je bio popularna hrana, ali se na njega i počelo gledati kao i na dijetalnu hranu. Međutim, zbog visokog udjela proteina ponovno se vraća na naše stolove.

Svježi sir je niskokalorična hrana koja sadrži puno proteina. Pola šalice punomasnog sira (oko 4 % mliječne masti) sadrži oko 100 kalorija, 12 grama proteina i 4,5 grama masnoća. Ista količina običnog jogurta s punomasnim mlijekom ima 165 kalorija, 15 grama proteina i 8,5 grama masnoća. Kao i jogurt, svježi sir može sadržavati šećer pa je vrlo važno provjeriti etikete.

Protein u svježem siru uglavnom je kazein koji se probavlja sporije u odnosu na druge proteine i može pomoći kod osjećaj sitosti. Prema malom istraživanju objavljenom u časopisu Appetite, svježi sir može biti zasitan kao i jaja, stručnjaci ga preporučuju umjesto pahuljica i peciva.

Svježi sir također pokriva četvrtinu dnevne potrebe fosfora koje vaše tijelo koristi za energiju, ali sadrži i vitamin B12 koji čuva živce i zdravlje crvenih stanica, kako piše Consumerreports.org.

Kao i kod jogurta, i kod sira možete pronaći nemasne i masne verzije. Razlika između nemasnog i masnog sira je oko 60 kalorija po šalici.

IZVOR: RTL.HR