15 jakni idealnih za trčanje po hladnom vremenu

by | 25 siječnja, 2021
jakne za trčanje zimi

Tople, no istovremeno lagane.

Kad je riječ o trčanju na hladnom zimskom zraku, vjerujemo da se ljudi dijele na dvije skupine. Prvu čine oni koje temperature oko nule ne mogu pokolebati, dok su u drugoj oni koji zbog istih ni ne pomišljaju nosom proviriti izvan svog toplog doma.

Ono što možemo reći drugoj skupini jest ujedno ono što iskusni trkači dobro znaju – jednom kada počnete trčati, niske temperature više nećete osjetiti, a dobar osjećaj nakon trčanja će potrajati. Također, budite sigurni da ćete nakon ovakvog kardio treninga i spavati bolje (ako vas muči nesanica, a ne volite trčanje, probajte ovu vrstu treninga). (Pročitajte: TikTok je poludio za ovim tajicama s Amazona. U čemu je tajna?)

Jakna za trčanje po hladnom vremenu

Bitan segment trčanja zimi jest odjeća, stoga je važno znati da vam klasična zimska jakna i debela odjeća u ovom slučaju nisu od koristi jer ćete se vrlo brzo zagrijati i oznojiti do te mjere da ćete poželjeti skinuti sve sa sebe, što je na hladnom zraku loša ideja i dovodi do prehlade. Plus, vaša će odjeća u ovom slučaju biti mokra i neugodna nakon svega 15 minuta trčanja. Tanja, no slojevita odjeća će biti najbolji izbor, s time da onaj posljednji sloj čini dobra jakna za trčanje – nešto uža, kako bi vam osigurala slobodu kretanja, tanka, no istovremeno napravljena od materijala koji održava toplinu tijela. Ako vas brine manjak tople odjeće u trenutku izlaska na zimu iz svog toplog doma, ne brinite, vaša će se tjelesna temperatura uslijed kretanja jako brzo podignuti. Neki stručnjaci čak savjetuju da se za zimsko trčanje odjenete kao da je 20 stupnjeva više (toplije) od trenutačne vanjske temperature, no bit će dovoljno da računate oko 10 stupnjeva više na aktualnu temperaturu. Također, pamuk se ne prepručuje kad je riječ o odjeći za trčanje zimi jer mokar intenzivno hladi tijelo, tako da slobodno birajte funkcionalne materijale koji se brzo suše.  (Pročitajte: Pronašli smo najljepše tajice za fitness, jogu i pilates na sniženju)

Vašu kombinaciju za trčanje vani tijekom zime (na temperaturi manjoj od 10 stupnjeva) neka čine dobre tenisice za trčanje, kvalitetne sportske čarape, toplije tajice ili tanji donji dio trenirke; kapa, rukavice, potkošulja i majica dugih rukava po izboru te lagana jakna. Ako imate mogućnost, birajte jaknu za trčanje po hladnom vremenu – vodootpornu i s vjetronepropusnom membranom. (Pročitajte: Još jedna predivna održiva kolekcija odjeće za jogu)

U nastavku pronađite jakne prikladne za trčanje zimi koje smo pronašli u aktualnoj ponudi brendova.

Foto: Lacheev/Getty Images via Guliver