Ne možete spavati? Nova istraživanja donose jednostavnu i brzu vježbu za lakši san

by | 20 siječnja, 2021

Istraživanja su pokazala da osobe koje su tijekom dana dovoljno fizički aktivne imaju bolji san te lakše uspijevaju zaspati.

Starija istraživanja pokazala su kako su kardio vježbe poput trčanja, brze šetnje ili vožnje biciklom izvrstan način za poboljšanje kvalitete sna. No ako trčanje nije vaša stvar i ako općenito ne volite kardio, nemojte očajavati. To nije jedina vrsta treninga koja će vas natjerati na san. Nedavno istraživanje u koje je bilo uključeno 23,600 sudionika iz Njemačke pokazala su da su i treninzi snage učinkoviti kada je u pitanju čvršći i ljepši san.

Naime, klinički rezultati istraživanja kažu kako vježbe za povećanje mišićne mase, poput dizanja utega te sklekova, mogu itekako poboljšati kvalitetu našeg sna. Ono što dodatno poboljšava ovu vijest je činjenica da treninzi koje radite ne moraju biti intenzivni niti moraju trajati dugo.

“Vježbe za povećanje mišićne mase odlična su alternativa za fizičke aktivnosti koje zahtijevaju puno kretanja ljudima koji nisu obožavatelji kardio treninga”, napisao je jedan od autora istraživanja. Stoga, ako imate problem sa spavanjem te nedovoljno vremena za odlazak u teretanu ili za trčanje, vožnju bicikla i slično – kratke i jednostavne vježbe snage bit će vaše rješenje za bolji san. U nastavku ćete pronaći trening koji bi vam mogao pomoći u tome.

Foto: Elizabeth Lies/Unsplash