Što doista uzrokuje glasno hrkanje? Znanstvenici imaju odgovor

by | 31 ožujka, 2020

Znanstvenici su otkrili kako su osobe koje imaju deblji jezik izložene većem riziku od pojave poremećaja u snu. Znanstvenici su otkrili stvarni uzrok poremećaja spavanja u kojem disanje nakratko prestaje. Takozvana “apneja u snu” ozbiljan je poremećaj koji se manifestira glasnim hrkanjem, a prema najnovijim znanstvenim istraživanja, uzrok ovog poremećaja mogao bi biti – jezik.

Znanstvenici su otkrili kako su osobe koje imaju deblji jezik izložene većem riziku od pojave poremećaja u snu. Ako se pitate kako ćete znati imate li debeli jezik, odgovor je jednostavan. Sve što trebate jest u potpunosti ispružiti jezik. Ako u središtu usne šupljine ne možete vidjeti uvulu (dio mekog nepca s kojeg visi resica), tada imate debeli jezik.

Iako je poznato kako je poremećaj sna povezan s prekomjernom težinom, znanstvenici nisu znali na koji je točno način prekomjerna težina povezana s poremećajem sna i njegovim nepoželjnim efektom – hrkanjem. Sada se čini kako je misterij riješen: naime, upravo osobe s prekomjernom tjelesnom težinom najčešće imaju i debeli jezik.

No istraživanja su također pokazala kako gubitak tjelesne težine pozitivno utječe i na smanjivanje debljine jezika, a ako se debljina jezika smanji za samo jedan posto, u jednakom će se postotku smanjiti i rizik od pojave poremećaja u snu.

Istraživanja provedena na 67 ispitanika s prekomjernom tjelesnom težinom koji ujedno pate od poremećaja u snu pokazala su kako su se kod osoba koje su uspješno smanjile tjelesnu težinu tijekom razdoblja od šest mjeseci simptomi poremećaja u snu smanjili za čak 30 posto.

Foto: Unsplash

IZVOR: NOVILIST.HR