Kako napredovati i uspjeti na poslu ako ste introvert?

by | 9 travnja, 2024
introvert uspjeh na poslu

Napredovanje i uspjeh na poslu mogu biti izazovni za introverte, ali nije nemoguće. Kako točno uspjeti na poslu ako ste introvert?

Biti introvertiran znači da imate tendenciju da budete mirniji, duboko razmišljate, preferirate samoću ili manje društvene interakcije. Međutim, ove osobine ne znače da ne možete biti uspješni na poslu.

Introverti su neprocjenjivi članovi tima s inherentnim kvalitetama kao što su empatija, analitičnost i kreativnost. No, kako bi postigli uspjeh na poslu, introverti bi trebali prepoznati svoje snage i koristiti ih na pravi način, slažu se stručnjaci.

Mnogi introverti već su svjesni važnosti iskorištavanja svojih prednosti u profesionalnom okruženju. Ipak, za uspješnu karijeru, bitno je sposobno se prilagoditi dinamici ekstrovertiranog radnog okruženja.

To može uključivati ​​razvijanje komunikacijskih vještina, aktivno sudjelovanje u timskim aktivnostima i osmišljavanje strategija za uspješno suočavanje s izazovima koje donosi rad s različitim osobnostima.

Savjeti za introverte u poslovnom svijetu

Razvijanje komunikacijskih vještina

Iako ste introvertirani, razvoj komunikacijskih vještina je ključan. To ne znači da morate postati ekstrovertirani, već da naučite kako se jasno izražavati, slušati aktivno i postavljati relevantna pitanja. Ponekad samo znati kada i kako se uključiti u razgovor može napraviti veliku razliku.

Mnogi introverti kažu da se osjećaju ugodnije govoreći na sastancima kada su imali priliku unaprijed pripremiti pisane bilješke. Stoga razmislite o pisanju bilješki barem u obliku nabrajanja uz upute ako se radi o čemu bitnom što vam slijedi.

introvert uspjeh na poslu

Rad na samopouzdanju

Često introverti imaju tendenciju da budu previše kritični prema sebi i svojim sposobnostima. Rad na samopouzdanju može vam pomoći da se osjećate sigurnije u sebe i svoje vještine, što će vam omogućiti da preuzmete veće izazove i odgovornosti na poslu.

Znanstvenici koji se bave osobnošću pod vodstvom Danea Blevinsa sa Sveučilišta Central Florida identificirali su nekoliko prednosti povezanih s introvertnošću, uključujući to da su introverti analitični –  imaju tendenciju da budu bolji u analitičkim zadacima kao što je rješavanje problema.

Zatim, pažljiviji su i bolji u promatranju situacija i slušanju drugih. 

Usavršavanje vještina vođenja

Iako se introverti često ne percipiraju kao tipični vođe, mnogi od njih imaju kvalitete koji su ključni za uspješno vođenje, kao što su empatija, analitičnost i strpljenje. Rad na razvoju tih vještina može vam pomoći da postanete uspješni lideri, čak i ako preferirate manje društvene interakcije.

Osim toga, studija koju su proveli psiholozi s Tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru otkrila je da se jezik ekstroverta razlikuje od jezika introverta na dva načina:

  • Ekstroverti općenito koriste pozitivnije riječi. To su riječi koje ukazuju na pozitivne osjećaje i emocije (na primjer – sretan, uzbuđen, ponosan, zahvalan), kao i riječi koje se općenito odnose na nešto pozitivno (na primjer – nevjerojatno, sjajno, lijepo, lijepo).
  • Ekstroverti manje koriste zamjenicu “ja” od introverata. Introverti za sebe češće koriste zamjenicu “ja”, što šalje signal da je introvert jedna osoba. Nasuprot tome, ekstroverti imaju tendenciju više koristiti druge, takozvane zamjenice društvenog procesa – na primjer, “ti”, “on/ona”, “mi” i “oni”.

Psihologinja dr. Kalanit Ben-Ari objašnjava da introvertiranost ne znači biti sramežljiv ili tjeskoban. Jer vi kao introvert možete također biti samopouzdani, odlučni, sigurni i asertivni.

Općenito govoreći, introverti imaju tendenciju ići prema unutra – napuniti se, promišljati i samoregulirati. Obično velika društvena događanja neće doživjeti kao “punjenje”, već suprotno, a takve su osobe da preferiraju mali broj značajnih prijateljstava.

Stručnjakinja kaže: “Oni imaju niži prag za stimulaciju pa se mogu osjećati preopterećenima stimulacijom izvana. A Carl Jung, koji je prvi definirao ove tipove osobnosti kao način na koji ljudi dobivaju energiju, rekao je da se introverti napajaju iz svog unutarnjeg svijeta, dok ekstroverti trebaju druge da se napune.”

Pronalaženje ravnoteže između rada i odmora

Kako biste izbjegli iscrpljenost i preopterećenost, važno je pronaći ravnotežu između rada i odmora. To može uključivati ​​planiranje pauza tijekom radnog dana, postavljanje granica između poslovnih i privatnih obveza te aktivnosti za opuštanje koje vas pune energijom.

Napredovanje i uspjeh na poslu kao introvert može biti izazovno, ali uz pravilne strategije i prilagodbe, itekako je moguće postići.

Ključno je raditi na razvoju svojih vještina, graditi podršku oko sebe i prilagoditi radno okruženje kako bi se osjećali udobno i motivirano.

introvert uspjeh na poslu

Postavljanje ciljeva i strategija

Definiranje jasnih ciljeva i strategija za njihovo postizanje može vam pomoći da se fokusirate i osigurate napredovanje. To vam omogućuje da se usmjerite na konkretne zadatke i postignuća umjesto da se osjećate preplavljeni društvenim interakcijama. Ponekad je raditi prema osjećaju sasvim u redu i to nikad ne zaboravite.

Ono što je zanimljivo jest da su introverti na poslu opisani prema znanstvenicima kao osobe koje imaju sposobnost donošenja odluka brzo i s uvjerenjem, kao osobe koje su fokusirane na postizanje poslovnih rezultata, otvorene za promjene, ali i kao osobe koje su domišljate, znaju slušati i pouzdane su. 

Pročitajte:  Što znači biti introvertan i koja se moć krije u introvertnim osobama? 

Foto: Zinkevych iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels