Imaju li djeca antitijela nakon zaraze blagim oblikom virusa COVID-19?

Djeca s blagim oblikom virusa COVID-19 možda nakon toga neće imati antitijela, ukazuje studija

by | 21 listopada, 2021
covid-19, antitijela kod djece

Djeca koja imaju blagi oblik zaraze virusom COVID-19 možda neće razviti antitijela na virus, kako pokazuje australska studija.  Znanstvenici su usporedili 57 djece i 51 odraslu osobu s blagim simptomima virusa COVID-19 ili s asimptomatskim infekcijama.

Čini se da je samo 37 posto djece razvilo antitijela, u usporedbi sa 76 posto odraslih – iako su virusna opterećenja bila slična u dvije skupine, kako su otkrili znanstvenici.

“Izgleda da dječji organizmi nisu proizveli ni stanični imuni odgovor druge linije na virus na isti način kao odrasli”, rekao je voditelj studije Paul Licciardi s Dječjeg istraživačkog instituta Murdoch u Melbourneu.

Svi ispitanici obuhvaćeni studijom bili su zaraženi 2020. godine, kako je izvijestio njegov tim u ponedjeljak na medRxiv, a prenosi HRT. Rad nije prošao stručnu recenziju.

“Treba istražiti hoće li se to dogoditi i kod trenutačno prevladavajuće delta varijante, kao i provesti studije kako bi se razumjelo zašto je manja vjerojatnost da će se kod djece potaknuti odgovor antitijela nakon infekcije SARS-CoV-2”, rekao je Licciardi.

Nije jasno znači li to da su djeca podložna ponovnoj infekciji, kako zaključuje.

Izvor: vijesti.hrt.hr

FOTO: Alexander Dummer/Pexels