Tri hrvatska otoka idealna za opuštanje, mir i tišinu u postsezoni

by | 23 kolovoza, 2023
hrvatski otoci vis hvar korčula

Kraj ljeta na Jadranu obično donosi vrlo ugodne temperature, more je dovoljno toplo za kupanje, dok su dani i dalje dugi i sunčani, što omogućava maksimalno uživanje na otvorenom i plažama.

A ono najbolje, kako se većina turista vraća kući nakon glavne turističke sezone (srpanj i kolovoz), otoci i mjesta na Jadranu postaju mjesta s puno manje gužvi krajem kolovoza i u rujnu.

To znači da ćete moći uživati u mirnijem i opuštenijem okruženju, bez velikih gužvi na plažama.

Osim toga, krajem ljeta temperature obično postaju ugodnije, što može biti odlično za istraživanje otoka.

I upravo zato otoci su mjesta koja birajte za kraj ljeta i odmor jer ćete na njima moći iskusiti potpunu relaksaciju, odmor u prirodi, mir i tišinu, a idealni su za postsezonu, kad nema gužvi.

Pročitajte: 8 adrenalinskih putovanja po Europi za sve ljubitelje avantura 

Hrvatski otoci za opuštanje: Vis, Hvar i Korčula

Vis

Vis je otok poznat po svojoj netaknutoj prirodi i prekrasnim plažama te idealan za one koji traže mir i tišinu.

Tu možete istraživati skrivene uvale, biciklom istražiti krajolik ili posjetiti brojne povijesne spomenike, uključujući i Titovu spilju.

Vis je malen otok, tako da je vrlo lako obići lokalne plaže, prekrasnu prirodu, kao i floru i faunu otoka Visa.

Duž obale ima puno uvala i malih turističkih naselja s privatnim kućama za odmor te apartmanima raspoloživim za iznajmljivanje.

To je mali otok smješten na otvorenom moru, udaljen oko 45 kilometara od kopna. Otok ima površinu od otprilike 90 četvornih kilometara i ima stjenovitu obalu, koja se proteže čak 77 kilometara.

Na Visu živi oko 3.600 stanovnika, pri čemu čak 94 posto stanovništva čine Hrvati. Osim samog otoka, okružen je arhipelagom koji uključuje puno manjih otoka i otočića.

Najviša točka na otoku je vrh naziva Hum, koji doseže visinu od 587 metara iznad razine mora. Otok Vis poznat je po svojoj divljoj i netaknutoj prirodi te nudi prekrasne krajolike i obalu koja će zadiviti posjetitelje.

Pročitajte: 3 omiljene ljetne destinacije za odmor travel blogera Antonije Perković i Filipa Nikolca 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit (@visit_vis)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by matea les (@oprrosti)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katarina Pejic (@munakoko)

Hvar

Hvar je poznat po svojim prekrasnim plažama, a također nudi mogućnosti za vodene sportove, planinarenje i istraživanje vinogradima i maslinicima.

Ovaj otok danas je rangiran među deset najljepših otoka na svijetu. Na Hvaru se prostiru prostrana polja lavande, stoljetna stabla maslina i šareni vinogradi, stvarajući jedinstvenu harmoniju između čovjeka i prirode.

Otok nudi skladan spoj prirodnih ljepota i kulturne baštine koja čini Hvar odredištem za putnike koji žele uživati u ljepoti otoka i bijegu od svakodnevnog stresa, i to je još jedan razlog zašto je idealan za one koji traže mir.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Hvar (@visithvar)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Hvar (@visithvar)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Hvar (@visithvar)

Korčula

Korčula je otok poznat po svojoj bogatoj povijesti i prekrasnom starom gradu, okruženom zidinama.

Također je poznat po vinogradima i vinima, a često se naziva i “mali Dubrovnik” zbog svoje arhitekture. Plaže na Korčuli su također predivne, a otok nudi brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom.

Korčula je pravo mjesto za one koji žude za mirnim i opuštajućim odmorom na Jadranu.

Ovaj otok nudi blagu klimu, kristalno čisto more, bogatu povijest i kulturu, ali i prekrasne skrivene uvale u kojima možete guštati cijeli dan.

Strani mediji su stari grad Korčulu redovito označavali kao “must-see”, a posjetitelji također cijene Vela Luku, koja se nalazi na drugoj strani otoka.

Ovdje se savršeno spajaju prirodna ljepota i kulturno nasljeđe te tako stvara idealno mjesto za opuštanje i istraživanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Klasnić (@jelcii_)

Pročitajte: Kako uistinu izgleda život u prirodi otkrile su nam tri dame koje su odlučile napustiti grad 

Foto: Instagram, xbrchx iStock/Getty Images Plus via Getty Images