Mali otoci na Jadranu s čarobnim morem koje vrijedi posjetiti

by | 1 srpnja, 2023

Jadranski otoci, kao i plaže, mjesta su koja kriju posebnu tajnu. Iako tjedno otkrivamo nove i skrivene plaže koje se nalaze na našem Jadranskom moru, nismo zaboravili ni na predivne otoke koji očavaju svojom posebnošću. Osim toga, zašto ne biste svoj godišnji odmor proveli u osami i miru malih jadranskih otoka? Bez automobila, bez puno ljudi i buke. Ovo su mjesta koja će vas osvojiti svojom netaknutom prirodom, mirom, kristalno čistim morem… Zaputite se, istražite, uživajte!

Mali jadranski otoci koje valja posjetiti

Susak

Susak je mali otok u sjevernom Jadranu poznat po plitkim pješčanim uvalama, predivnoj narodnoj nošnji i žućkastoj prašini. Jedinstven je na našem moru upravo zbog svog izgleda, ali i nastanka – debele slojeve finog žućkastog pijeska na kamenu vapnenačku ploču nanijeli su vjetrovi još prije puno godina. Otok je povezan dnevnom brodskom linijom s Malim Lošinjem te katamaranom s Rijekom, a na njemu nema automobila. Čisti raj!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by punkufer.hr (@punkuferhr)

Silba

Otok Silba smješten je između otoka Oliba i Premude, a obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvala. To je najsjeverniji dalmatinski otok, a nalazi se jugoistočno od Lošinja. Uvala Šotorišće jedno je od najpopularnijih mjesta na Silbi za nautičare, a simbol Silbe je toranj Toreta s vanjskim spiralnim stubištem, koji služi kao vidikovac. I da, na ovom otoku također nema automobila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eleonora Folli (@eleonorafolli)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana Krusko (@draganakrusko)

Otok Iž smjestio se između Dugog otoka i Ugljana. Iako je udaljen od gradske vreve, ima sve potrebno za dobru zabavu i miran odmor. Za one koji vole rekreaciju, duž cijelog otoka nalaze se brojne biciklističke te pješačke staze, a postoje i teniski tereni. Sve u svemu, ovaj otok je idealno mjesto ako poželite osamu i netaknutu prirodu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M I H A E L P A A R (@mihaelpaar)

Otok Badija

Ovo je otočić u istočnom dijelu Pelješkoga kanala, a od otoka Korčule odvaja ga kanal Ježevica. Duž južne obale nalazi se sidrište za srednje brodove, manji se brodovi mogu vezati zapadno od samostana, dok na otok redovito voze taxi barke iz grada Korčule tijekom ljeta. Otok Badija poznat je po populaciji jelena lopatara koji su na Badiju naseljeni 1958. godine pa je to jedna dodatna stvar koja vas čeka na ovom prekrasnu, malom otočiću. Uz to, najpoznatiji je po svom samostanu izgrađenom još u 15. stoljeću, a možete ga posjetiti uz prethodnu najavu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Timotej 🇭🇷 (@timotej)

Foto: Instagram