Hijaluronska kiselina za kosu – funkcionira li?

Kakve rezultate možemo dobiti iz korištenja hijaluronske kiseline za kosu?

by | 7 listopada, 2021

Hijaluronska kiselina jedan je od najpopularnijih sastojaka na svijetu – s razlogom.

Poznat je po sposobnosti držanja do 1000 puta veće od vlastite težine u vodi, pomaže hidrirati i nahraniti kožu iznutra, no TikTokeri sada nanose hijaluronsku kiselinu u kosu, a rezultati su iznenađujući. U viralnom videu TikTokerica Kaitlin Boyer testirala je teoriju o apliciranju The Ordinary hijaluronskog seruma na kosu dva tjedna uzastopno i snimila je rezultate. Cilj je bio da se kosa nahrani i hidratizira pomoću hijaluronske kiseline tijekom noći, a dobilo se upravo ono što se i očekivalo – u svega dvije večeri mekša i svilenkastija kosa. No, s obzirom na to da je riječ o serumu kojem je namjena ponajprije za kožu, nemojte pretjerivati s ovim jer postoje proizvodi za kosu s hijaluronskom kiselinom.

@katilynroundtreeSaw a TikTok that said hair oil doesn’t moisturize your hair, only water can. So I tried Hyaluronic Acid! 🤯 #hyaluronicacid #hair #hairhack #dryhair♬ Good as Hell – Lizzo

Kako će vam hijaluronska kiselina zapravo pomoći za kosu?

1. Omogućava intenzivno hidriranje. To posebno vrijedi u proljeće, nakon završetka sezone grijanja i uporabe kapa. Hijaluron privlači molekule vode i ravnomjerno ih raspoređuje po cijeloj strukturi kose.
2. Prehrana folikula kose. Postupci poboljšavaju mikrocirkulaciju i metabolizam u vlasištu, što ih čini snažnim aktivatorom rasta novih zdravih kovrča.
3. Oporavak od oštećenja. Izloženost ultraljubičastim zracima, redovito bojenje, oblikovanje i uporaba fen za sušenje kovrča – sve to ima negativne posljedice, koje se mogu nadoknaditi hijaluronskom kiselinom.
4. Stimulacija procesa sinteze proteina. Revitalizirajuće brave moguće su zbog poboljšane proizvodnje kolagena i elastina.
5. Keratinska sinteza se aktivira kako bi se stvorio glatki vanjski omotač kose, a dodatno se stvara zaštitni film hijalurona.

Važno je zapamtiti da biste također trebali biti oprezni s ovim sastojkom jer u nerazumnim količinama ona može biti štetna. Treba imati na umu sljedeće:

Ne upotrebljavajte hijaluron duže vrijeme jer će to dovesti do viška njega. To će se negativno odraziti ne samo na kosu, već i na generalno stanje organizma. Ako na vlasištu ima rana, porezotina, ogrebotina ili mikropukotina, pričekajte s maskama i čistim hijaluronom jer njegov kontakt s ozlijeđenom kožom može uzrokovati svrab, alergijske reakcije i upale. Za kožne bolesti poput psorijaze vlasišta, ekcema, seboreje, dermatitisa ili peruti, posavjetujte se s liječnikom.

Foto: shevtsovy via Getty Images