Nizozemski grad Haarlem prvi će zabraniti reklamiranje mesa na javnome mjestu

by | 7 rujna, 2022
hamburger bez mesa

Nizozemski grad Haarlem bit će prvi grad na svijetu koji će zabraniti reklamiranje mesa na javnome mjestu u nastojanju da se smanji potrošnja i utjecaj takve hrane na klimu.

Haarlem je grad koji se nalazi zapadno od Amsterdama i ima oko 160 000 stanovnika te će ovu zabranu uvesti od 2024. godine, nakon što je meso dodano na popis proizvoda za koje se smatra da doprinose klimatskoj krizi. Oglasi i reklame neće biti dopušteni u autobusima Haarlema, skloništima i ekranima na javnim mjestima.

Nedavne studije pokazuju da je globalna proizvodnja hrane odgovorna za jednu trećinu svih plinova koje zagrijavaju planet, pri čemu je korištenje životinja za meso dvostruko veće onečišćenje od proizvodnje hrane biljnog podrijetla. Šume koje apsorbiraju ugljični dioksid sjeku se radi ispaše životinja, dok su gnojiva koja se koriste za uzgoj njihove hrane bogata dušikom, što može doprinijeti onečišćenju zraka i vode, klimatskim promjenama i oštećenju ozonskog omotača. Stoka također proizvodi velike količine metana, snažnog stakleničkog plina.

Ziggy Klazes, vijećnica iz stranke GroenLinks, koja je sastavila prijedlog za zabranu reklamiranja mesa, rekla je da nije znala da će grad biti prvi u svijetu koji će provesti takvu politiku – piše The Guardian.com.

Ona je istaknula: “Meso je vrlo štetno za okoliš. Ne možemo govoriti ljudima o klimatskoj krizi i istovremeno ih poticati da kupuju proizvode koji na nju utječu.”

Vlasti grada od 160 000 stanovnika navode kako još nije odlučeno hoće li u zabranu oglašavanja uključiti i održivu proizvodnju mesa. Mesna industrija je vrlo brzo reagirala na ovu odluku.

“Vlasti govore ljudima što je najbolje za njih, to nije dobro”, rekao je glasnogovornik Središnje organizacije mesnog sektora.

Ipak, ostajemo vidjeti što će se odlučiti. Zabrana je odgođena do 2024. zbog postojećih ugovora s tvrtkama koje prodaju proizvode. A možda bi ovu praksu morali slijediti i drugi gradovi te države?

Pročitajte: Nova studija pokazala kakav utjecaj ima crveno meso na okoliš

Foto: vaaseenaa iStock/Getty Images Plus via Getty Images