Doručak pun proteina: ovaj recept za jaja na turski način hit je na internetu

by | 10 ožujka, 2025
Jaja na turski način recept

Dok neki za doručak obožavaju zobene pahuljice s jogurtom i voćem, brojni nutricionisti tvrde da najzdraviji doručak zapravo mora biti slan ili gorak i baziran na proteinima. Upravo kad govorimo o proteinima za doručak, najpopularnija opcija su jaja, a najnoviji viralni recept koji morate isprobati je cilbir, odnosno jaja na turski način.

Iako ovaj recept možda nije najbolji za dane kad vam se žuri na posao, savršen je za sve koji vole izdvojiti malo više vremena ujutro i zaista uživati u doručku. TikTok je pun ideja za različite varijante ovog recepta, a u nastavku donosimo najpopularniju.

Jedan od recepata pokazala je TikTokerica Julia Daey, koja ga je opisala kao “savršen visokoproteinski doručak”.

@juliadaey  #healthyeating #highprotein #proteinmeal #healthyrecipes #breakfastideas ♬ original sound – Julia Daey | Hormone Health

Recept za cilbir – jaja na turski način

Sastojci:

1 šalica (200 g) grčkog jogurta
1 češanj češnjaka, sitno nariban
svježi kopar
2 jaja
sol
1 žlica (10 g) maslaca ili maslinovog ulja
1 žličica paprike

Priprema:

U zdjeli pomiješajte jogurt s naribanim češnjakom i nasjeckanim koprom. Razbijte jaja u vruću vodu s malo octa i pustite da se kuhaju dvije do tri minute. Na tavi rastopite maslac i dodajte papriku. Ako su vam poširana jaja prevelika komplikacija, uvijek ih možete zamijeniti mekše kuhanima, a kad su gotova, stavite ih u zdjelu s jogurtom te sve prelijte rastopljenim maslacem.

Sa strane poslužite malo tostiranog kruha i imate savršen doručak pun proteina.

Pročitajte: Pitali smo hrvatske nutricionistice što jedu za doručak

Zašto odabrati slani doručak umjesto slatkog

Popularna francuska biokemičarka i autorica Jessie Inchausp, poznata pod nadimkom Glucose Goddess, o kojoj smo nedavno pisali, tvrdi upravo da je za prvi obrok u danu bolje odabrati jaja, povrće, kruh s humusom, losos, sir i slične varijante od slatkih peciva i žitarica s voćem.

Zašto? Ova stručnjakinja tvrdi da ćemo s ovakvim doručkom izbjeći nagli porast razine glukoze u krvi, zbog čega smo često nedugo nakon doručka ponovno gladni, a mogu uzrokovati i osjećaj umora i malaksalosti. Proteini i zdrave masti sporije se probavljaju od ugljikohidrata pa ćemo se nakon ovakvog doručka dulje osjećati sitima.