Je li “normalno” imati dlačice na bradavicama?

by | 6 srpnja, 2023
dlačice na bradavicama

Ako ste primijetili dlačice na bradavicama, vjerojatno ste zbunjeni ili uplašeni.

Međutim, važno je znati da su dlačice oko bradavica potpuno normalna pojava.

U stvarnosti, gotovo svatko ima određenu količinu dlačica na grudima. Često se te dlačice pogrešno nazivaju “dlačice na bradavicama” iako se zapravo pojavljuju na areolama – pigmentiranim krugovima koji okružuju bradavice – ili na koži dojke bez bradavica.

Prema dr. Joshui Zeichneru, dermatologu iz New Yorka, imati dlačice oko bradavica je izuzetno uobičajeno kod žena. Međutim, točan postotak žena koje imaju dlačice oko bradavica nije poznat jer se to područje rijetko proučava ili govori liječnicima.

Biološki gledano, različiti su uzroci razvoja dlaka na tijelu kod ljudi, od kojih neki još nisu u potpunosti razumljivi znanstvenicima. Dlačice oko bradavica mogu varirati u količini, debljini i boji kod svake osobe, slično kao i ostale dlake na tijelu. Dr. Zeichner ističe da se one mogu razlikovati od dlačica na drugim dijelovima tijela.

Hormonske fluktuacije mogu utjecati na rast dlačica oko bradavica. Na primjer, tijekom trudnoće povećana razina estrogena može produljiti fazu rasta dlaka, što rezultira pojačanim rastom dlačica na grudima. To je normalna pojava i ne treba izazivati zabrinutost.

Ako primijetite nagli rast dlačica oko bradavica i zabrinuti ste, moguće je da je to simptom stanja poput sindroma policističnih jajnika (PCOS). PCOS može uzrokovati prekomjerni rast dlačica na licu i tijelu zbog povećane razine muških hormona poput testosterona. Međutim, važno je napomenuti da dlačice oko bradavica bez drugih simptoma obično nisu znak PCOS-a.

S druge strane, ako vidite znakove poput pretjeranog rasta dlačica, akni ili neredovitih menstruacija, preporučljivo je posavjetovati se s liječnikom radi dijagnoze i mogućeg liječenja.

Pročitajte: Framing: masturbacija koje se žene ne mogu zasititi 

dlačice na bradavicama

Dlačice oko bradavica: normalna pojava

Zaključak je da su dlačice oko bradavica normalna pojava i nema razloga da se zbog njih osjećate nelagodno.

Ako stvarno ne podnosite prisutnost dlačica oko bradavica, možete ih ukloniti pincetom, britvicom ili voskom. Međutim, treba biti oprezan jer je koža oko bradavica osjetljiva i može se lako nadražiti. Ako želite trajno ukloniti dlačice, elektroliza ili lasersko uklanjanje opcije su koje možete razmotriti. Važno je potražiti stručnu pomoć dermatologa ili osobe koja je kvalificirana za te postupke da biste izbjegli moguće nuspojave ili promjene boje kože.

Ukratko, dlačice na bradavicama su normalan fenomen i ne treba osjećati nelagodu zbog njih. Svaka osoba može imati različitu količinu i tip dlačica na tom području.

Primijetite li značajan rast dlačica ili imate druge simptome koji izazivaju zabrinutost, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom da biste utvrdili moguće uzroke i odgovarajući tretman.

Pročitajte: Knjige o ženskom tijelu i hormonima koje bi morala pročitati svaka od vas 

Foto: g-stockstudio iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels