Zbog jednog detalja u vašem domu vaša koža je neprestano dehidrirana

Obratite pažnju na dodatnu njegu tijekom zimskih dana

by | 10 studenoga, 2021

Svjesni smo da su mnogi od vas jedva dočekali niže temperature kako bi se mogli obući u udobnu i meku odjeću te u toplini svoga doma uz čaj i filmove, izmišljajući izgovore zašto ne mogu otići van.

No, koliko god da toplina vlastitog doma zvučala odlično, grijani prostori mogu stvoriti negativan efekt na koži, posebno ako spavamo u prostoriji s uključenim grijanjem. Stvar je u tome da toplina dodatno isušuje kožu, uz već dodatne promjene koje donose vanjski čimbenici. Što je vani hladnije, naša koža zahtijeva više njege, pa više grijemo, a grijanje smanjuje razinu vlage u zraku zbog čega koža postaje suha i zategnuta. Upravo taj kontrast između temperatura dovodi do širenja krvnih žila, zbog čega se često pogoršavaju stanja poput crvenila ili akni. Poseban problem to predstavlja kod već ionako suhe ili problematične kože sa seborejom, psorijazom ili bilo kakvim oblikom ekcema.

Već lagano perutanje kože može vam biti veliki alarm da nešto ne radite kako treba. Da bi se problemi umanjili, preporučuje se isključivanje ili smanjivanje grijanja tijekom noći jer će se tako ublažiti suhoća kože.

Također, dobra je ideja koristiti ovlaživač zraka, posebno tijekom zime kad je zrak izrazito suh. On pomaže regulirati razinu vlage u zraku, no pazite da odaberete onaj koji je u skladu s veličinom prostorije u kojoj ga planirate držati.

Također, već smo spominjali – koliko god da su ugodni, izbjegavajte vruće tuševe koji dodatno dehidriraju kožu i radije se odlučite za mlake kupke za opuštanje te za hranjiva ulja tijekom i nakon kupanja. Naravno, na kraju nam ostaje pravilna njega, koja prije svega obuhvaća jaču hidrataciju nego ljeti. Odlučite se za kreme i serume koje sadrže hijaluron, pantenol ili bilo koji drugi hranjivi sastojak koji će zadržati vlagu u licu.

Foto: g-stockstudio via Getty Images