Produljuje se valjanost COVID potvrda – evo na koliko dugo

by | 14 lipnja, 2022
covid potvrda

Europski parlament i europske vlade dogovorili su u ponedjeljak navečer da pravila o COVID potvrdama ostaju na snazi idućih 12 mjeseci zbog toga što pandemija koronavirusne bolesti još traje.

Predstavnici Europskog parlamenta i vlada članica EU složili su se produžiti važenje uredbe do 30. lipnja 2023., kako je objavilo francusko predsjedništvo Vijeća EU-a, dodajući da se uredba može opozvati i prije tog roka ako to dopusti zdravstvena situacija. Potvrde su namijenjene olakšavanju slobodnog kretanja ljudi tijekom pandemije.

Pomoću QR koda potvrda se može koristiti za dokazivanje je li osoba cijepljena protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili je preboljela virus COVIDA-19.

Digitalna verzija može se spremiti na mobilni uređaj. Europska komisija u veljači predložila je produljenje važenja uredbe o COVID potvrdama.

“Virus COVID-19 i dalje prevladava u Europi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi utjecaj mogućeg širenja zaraze u drugoj polovici 2022. ili pojave novih varijanti”, priopćeno je iz Komisije.

Produljenje važenja uredbe omogućuje putnicima da nastave koristiti svoju COVID potvrdu ako države članice zadrže određene mjere javnog zdravlja – prenosi n1.info.com.

Pročitajte: Preuzmite prvi post-COVID-19 vodič u Hrvatskoj

Novi soj koronavirusa omikron BA.5

Sve učestalije su nove infekcije novim omikron sojem koronavirusa, podvrstom BA.5. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je tu podvrstu omikron soja već označila kao “zabrinjavajuću”. Njemački Institut Roberta Kocha (RKI) računa s time da će se podvrsta BA.5 kao i druge podvrste omikron soja brzo širiti jer one se lakše prenose nego recimo delta soj. Institut upozorava na opasnost porasta broja infekcija već tijekom ljeta.

“Trenutačno najveći rast pokazuju podvrste BA.4 i BA.5”, objavio je RKI 9. lipnja. Institut iz toga izvodi zaključak da bi ove dvije podvrste omikron soja vrlo brzo mogle uzrokovati većinu novih infekcija. Već sad na podvrstu BA.5 otpada deset posto infekcija. To je dvostruko više nego početkom lipnja.

Dakle, koronavirus je još uvijek među nama i očekuje se novi val zaraze već tijekom ljeta.

Pročitajte: Uzrokuju li cjepiva protiv virusa Covid-19 izostanak menstruacije? Pročitajte što kaže Europska agencija za lijekove

Štiti li booster cjepivo od infekcije podvrstama omikron soja?

Zaštita cjepivom protiv koronavirusa s vremenom popušta jer se smanjuje količina antitijela. Isto vrijedi i za osobe koje su preboljele koronu. Tako ni cijepljeni ni oni koji su preboljeli koronu nemaju optimalnu zaštitu protiv podvrsta soja omikron i mogu se inficirati. Podvrsta BA.5 već se proširila u brojnim zemljama, primjerice u Portugalu, gdje je u novije vrijeme naglo porastao broj novih infekcija.

Nove infekcije podvrstama omikron soja, dakle, moguće su unatoč cijepljenju ili preboljenoj koroni i pojavljuju se češće nego infekcije delta sojem.

Pročitajte: Domaća platforma na kojoj videopozivom dobivate sve savjete liječnika i stručnjaka

Foto: Jeremy Bezanger/Unsplash