Uzrokuju li cjepiva protiv virusa Covid-19 izostanak menstruacije? Pročitajte što kaže Europska agencija za lijekove

by | 13 lipnja, 2022
menstruacija

Europski regulator za lijekove objavio je da dostupni podaci ukazuju na to da mRNA cjepiva protiv virusa COVID-19 ne uzrokuju izostanak mjesečnice.

Procjena je učinjena zbog izvještaja o menstrualnim poremećajima nakon primanja jedne ili dviju doza mRNA cjepiva, bilo Moderne ili Pfizer-BioNTecha – prenosi n1.info.com.

Poremećaji u menstrualnom ciklusu mogu se pojaviti zbog niza razloga, među kojima i zbog otprije postojećih zdravstvenih stanja, kao i zbog stresa i umora. Zdravstvena tijela istaknula su da su slučajevi zabilježeni i nakon obolijevanja od virusa COVID-19. Izostankom menstruacije smatra se stanje kad nema krvarenja 90 i više dana.

Odbor Europske agencije za lijekove zadužen za farmakološku procjenu rizika (PRAC) s druge strane još uvijek istražuje slučajeve obilnog krvarenja nakon cijepljenja spomenutim dvama cjepivima.

Izvještaji o takvim slučajevima, o značajno jačem krvarenju ili onom koje dulje traje i utječe na kvalitetu života, istaknuti su kao potencijalni razlog za zabrinutost nakon što je norveško istraživanje ukazalo na porast broja slučajeva nakon cijepljenja. PRAC je izvijestio da je pregledao sve dostupne podatke i da je od proizvođača cjepiva zatražio ažuriran kumulativni pregled slučajeva.

Pročitajte: Ovaj COVID simptom pacijenti imaju i dvije godine nakon preboljenja

Foto: Pexels