Četiri zdrave srpanjske namirnice

by | 19 lipnja, 2013

Nakon zime i siromašnog izbora voća i povrća, pijace su svakim danom sve šarenije, a izbor sve raznovrsniji. Otkrijte nekoliko zdravih namirnica koje morate iskoristiti ovog mjeseca.

Trešnje

Sadrže vrlo malo kalorija i prepune su antioksidanasa. Zbog svojih nutrijenata, trešnje su dobar saveznik u borbi protiv nesanice. Osim toga, štite srce i bogate su likopenom, vitaminom C i vlaknima.

Krastavci

S obzirom na to da krastavci sadrže 96 posto vode, malo koja namirnica može hidratizirati organizam kao krastavac. Osim toga, ovo povrće je bogato vitaminima C, A i K, a sadrži i magnezij, kalij, te vrlo malo kalorija.

Jagode

Ukusne i sočne, jagode su trenutno vjerojatno najtraženije voće. Bogate su vitaminima C i B6, a jedna šalica jagoda sadrži svega 49 kalorija. Neka istraživanja su čak pokazala da su jagode odlična namirnica za mršavljenje jer imaju nutritivne sastojke koji ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i pomažu u kontroli razine šećera u krvi.

Tikvice

Sto grama svježih tikvica sadrži samo 16 kalorija. Ovo povrće bogato je vitaminima i vlaknima, odnosno manganom i vitaminom C, te su vrlo dobar izvor magnezija, vitamina A, kalija, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Možete ih pripremati na različite načine, od kombinacija s rižom, kao punjene tikvice ili ih pohati kao palačinke.

Tekst: Life Content
Izvor: tportal.hr