Hrvatska dobiva prvi jedinstveni registar bezglutenskih proizvoda, besplatnu aplikaciju za pacijente

Međunarodni dan celijakije - središnji događaj svjetskog mjeseca svjesnosti o celijakiji

by | 12 svibnja, 2022
celijakija

Celijakija pogađa oko jedan posto stanovništva, što bi u Hrvatskoj bio grad veličine Varaždina, a za razliku od intolerancije ili alergije na gluten, riječ je o ozbiljnoj bolesti koja uzrokuje niz tegoba i navezanih bolesti, među kojima i maligna oboljenja, i neplodnost. Bolest je nasljedna i dvaput češće pogađa žene nego muškarce, za nju ne postoji prevencija, a zbog raznolikosti ili pak odsustva jasnih simptoma, do postavljanja dijagnoze može proći i niz godina. Može se javiti u svakoj životnoj dobi i s njom se živi do smrti, a osim stroge i dosljedne bezglutenske prehrane, lijeka za celijakiju – nema.

Iako je ponuda bezglutenskih namirnica sve veća, ne samo u prodajnom lancu već i u ugostiteljstvu, pouzdanost deklaracija i podataka o prehrambenim proizvodima nerijetko je upitna, a sigurni izbori su k tome, oboljelima slabije dostupni i zbog cijene, i zbog neprilagođenosti javnih i privatnih servisa potrebama zdravstveno ugroženih građana, kao što su, primjerice, studenti s celijakijom koji zasad ne mogu jesti u menzama sa svojim kolegama.

Kroz jedinstveni Registar proizvoda bez glutena, prvi dostupan pacijentima u obliku aplikacije sa stalnim nadopunama, udruga CeliVita želi omogućiti bolju kontrolu bolesti, zaštitu prava i dostojanstva pacijenata, ali i osigurati koristan alat svima uključenima u nabavu i pripremu hrane bez glutena, neovisno da li se hrana priprema u obiteljskim domovima, u institucionalnim kuhinjama (vrtiću, školi, bolnici…) ili HORECA sektoru.

O pravilnoj prehrani, ključnom čimbeniku boljeg zdravlja, kvalitetnog života, produktivnosti i socijalne uključenosti oboljelih, potrebno je neprestano educirati i motivirati pacijente, ali i članove obitelji, njihove skrbnike, učitelje ili poslodavce. Stoga za obilježavanje Međunarodnog dana celijakije, udruga CeliVita, uz podršku Hrvatskog gastroenterološkog društva i Hrvatskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, organizira edukaciju “Znanjem do zdravlja osoba s celijakijom”, na kojoj ćemo saznati više o registru bezglutenskih proizvoda.

 

Foto: Dima Berlin iStock/Getty Images Plus via Getty Images