Ljetni burnout itekako je moguć, evo po čemu ga prepoznati

by | 15 srpnja, 2022
ljeto burnout sagorijevanje

Brzo dođe, ali i brzo prođe. Govorimo o ljetu. Već početkom godine čeznemo za ljetnim mjesecima, odmorom, morem i drugim stvarima koje ovo godišnje doba čine posebnom.

Koliko ga jedva dočekate, toliko se u jednu ruku osjećate iscrpljeno i prepravljeni potrebom da ga maksimalno iskoristite? Takav sindrom naziva se sezonsko (ljetno) izgaranje. Svojevrsni burnout.

Do njega može dovesti i činjenica da u nastojanju da što više zadovoljite društvo oko vas, sebi pretrpate bezbroj događanja i obaveza koji tada stvaraju stres da ih treba izvršiti. Tada dolazi do toga da ljeto kao opuštajuće doba godine i vrijeme kada doista možete odahnuti od užurbanog života postane nešto što vas čini razočaranima, napetima i iscrpljenima. To je ljetni burnout. Izgaranje koje je postalo dio toga da mnogi pokušavaju nadoknaditi protekle dvije godine lockdowna i propuštanja mnogočega.

Ono što stručnjaci ističu kao važno jest to da je ljeti važno ne stavljati preveliki pritisak na društvene života unatoč očekivanjima koje imate sami od sebe.

Pročitajte: “Burnout” na poslu – kako ga preživjeti?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 2019. godine sagorijevanje navela kao profesionalni fenomen, opisujući ga kao “osjećaj gubitka energije ili iscrpljenosti, povećanu mentalnu udaljenost od posla ili osjećaj negativizma ili cinizma u vezi s poslom i smanjenu profesionalnu učinkovitost.”

Stručnjakinja Mariel Witmond navodi nekoliko savjeta kako se nositi s ljetnim izgaranjem. Ona govori da je bitno biti spontan – nemojte sve planirati u detalje. Iako je planiranje super način da se nosite s tjeskobom, pokušajte biti spontani i fleksibilni. Tako ćete upravo neke stvari koje volite napraviti bez stresa i u njima istinski uživati!

Budite svoji i radite ono što vas istinski veseli, a ne ono što drugi očekuju od vas ili samo kako biste nekome potvrdili nešto. Upravo to dovodi do toga da je važno znati reći “ne”. Sve ima svoje granice u svako doba godine, pa tako i ljeti. Samo zato što je ljeto ne znači da nemate obaveza prema poslu, obitelji i prijateljima. Ali to znače i granice. Iskoristite upravo ljetne dane da naučite reći “ne” stvarima koje ne želite raditi i koje vas iscrpljuju. To će vam omogućiti da se više posvetite sebi i da budete svoji.

Neka ovo bude vrijeme pauze i resetiranja, taman da to značilo da ćete leći na travu i ne raditi ništa, gledati zalazak sunca. Jednostavno se prepustite vremenu i pustite da vas stvari oko vas vode. Nećete vjerovati koliko će to značiti za vaše tijelo i um.

Pročitajte: Razlozi zbog kojih bi baš svatko trebao provoditi vrijeme u samoći

Foto: m-gucci iStock/Getty Images Plus via Getty Images