Botoks ili filer – koja je razlika i kako odabrati? Ovo su savjeti specijalista

Sve o anti-age zahvatima i novostima iz svijeta regenerativne estetske medicine

by | 29 ožujka, 2024

Doc. dr. sc. Zlatko Kljajić, dr. med. hvaljeni je specijalist otorinolaringologije i subspecijalist audiologije. Svoju dugogodišnju karijeru posvetio je vrhunskim zahvatima koji doslovce mogu transformirati samopouzdanje klijenata. Ekskluzivno za portal Ljepota&Zdravlje govori o uspjesima u karijeri, popularnim anti-age zahvatima i zanimljivostima iz svijeta regenerativne estetske medicine.

Čime Vas je privukla regenerativna estetska medicina i koje biste trenutke u karijeri posebno istaknuli?

Regenerativna estetska medicina počela me privlačiti još kad sam bio mladi liječnik na specijalizaciji iz otorinolaringologije. Budući da su lice i vrat u fokusu otorinolaringologa, tako se počeo razvijati i moj interes za estetiku upravo tog područja, a dodatno mi je pripomoglo detaljno poznavanje anatomije upravo tog područja. Neovisno o mojoj struci, lice mi je oduvijek bilo prvo što uočavam kod neke osobe, i kao što kažu da jedna slika govori tisuće riječi, shodno tome osobno smatram da je lice prozor u unutrašnjost osobe te na neki način ogledalo i karaktera. U karijeri bih posebno istaknuo trenutak kad sam se prije šest godina odlučio potpuno posvetiti estetskoj regenerativnoj medicini s kojom sam do tada tek povremeno koketirao i kad sam sve svoje vrijeme i edukacije posvetio upravo estetici lica s naglaskom na minimalno invazivne estetske zahvate, popularno nazvane injectables tretmani.

Za koje ste anti-age tretmane uže specijalizirani, koji je najtraženiji, a koji je Vama osobno najdraži?

Područje mog najužeg interesa su injektivni minimalno invazivni anti-age tretmani u koje spadaju dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline, tretman botulinum toksinom, stimulatori kolagena, razni biorevitalizirajući tretmani te tretmani krvnom plazmom. Najtraženiji tretmani kako u Europi tako i u Hrvatskoj tretmani su dermalnim filerima na bazi hijaluronske kiseline iako je u Sjedinjenim Američkim Državama tretman botulinum toksinom na prvome mjestu. Moram napomenuti da i u SAD-u i u Europi uzlazni trend zauzimaju biostimulirajući tretmani, u koje spada i moj osobno najdraži injektibilni tretman, a radi se o tretmanu poticanja produkcije vlastitog kolagena na potpuno prirodan način preparatima na bazi kalcijevog hidroksiapatita, koji na potpuno prirodan način stimulira naše vlastite stanice fibroblaste koje se nalaze u potkožju na samoobnovu i na maksimalnu produkciju kolagena, a rezultat je čvršća, elastičnija i pomlađena koža uz ublažavanje neželjenih posljedica starenja na potpuno siguran i prirodan način.

U posljednje vrijeme i mlađe žene odlaze na botoks i slične tretmane. Kako biste opisali odnos Hrvatica prema anti-age tretmanima?

Da, istina je, sve mlađe žene odlaze na botoks i slične tretmane, a ovaj trend nije zaobišao ni Hrvatice. Odnos Hrvatica prema ovim tretmanima opisao bih uglavnom kao zdrav i realan budući da su Hrvatice uvijek bile i ostale njegovane te im je to uvijek bilo visoko na listi prioriteta. Naravno, bitno je da se u tome svemu ne pretjeruje i da ne uzme maha u nekoj drugoj krajnosti, odnosno pretjerivanju. Što se tiče mlađih žena, naglasak bi svakako trebao biti više na prevenciji i održavanju, a ne na nekim nametnutim idealima ljepote. Svakako bi se trebale posavjetovati sa stručnjacima što bi bilo za njih najbolje neovisno o dobnoj kategoriji. Dobra konzultacija te objašnjavanje očekivanja i mogućnosti od presudne su važnosti za razvijanje povjerenja između liječnika i njih te u konačnici, onog najvažnijeg – zadovoljne klijentice.

Koja je najčešća pogreška koju klijenti rade kad je u pitanju izbor anti-age tretmana? Što na temelju dosadašnjeg iskustva nikad ne biste preporučili?

Najčešća pogreška koju klijenti rade je ta da se odlučuju na tretman koji je, u njihovim očima, ispao super kod nekog drugog, ne razumijevajući da se rezultati ne mogu preslikati na svakog uvijek isto jer se tretmani moraju individualizirati. Također, pogreške koje rade jest i odlazak kod neprovjerenih liječnika pod devizom najniže cijene određenog zahvata, što im se često zna obiti o glavu jer su uz neželjeni estetski rezultat moguće i komplikacije. Bitno je da su dovoljno informirani o svom izabranom estetskom liječniku, da uvijek znaju koji proizvodi su korišteni i da su detaljno prije samog zahvata informirani o svemu vezano za zahvat. Na taj način gradi se međusobno povjerenje i izbjegavaju nepoželjni ishodi tretmana.

Jedan ste od Merz key opinion lidera. Što uključuje takva titula?

Titula Merz key opinion lidera (Key Opinion Leader, KOL) podrazumijeva da sam izabran i ovlašten od strane njemačke tvrtke Merz Aesthetics kao jedne od lidera na svjetskom tržištu estetske medicine u proizvodnji injektibilnih proizvoda kao što su dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline (Belotero dermalni fileri), botulinum toksin tipa A (Bocouture) te stimulatori kolagena na bazi kalcijevog hidroksiapatita (Radiesse) u održavanju službenih edukacija ponajprije hrvatskim liječnicima i stomatolozima koji su zainteresirani educirati se u ovom području te ih podučavam o tehnikama aplikacije ovih preparata na siguran način, kao i dobivanja najboljeg mogućeg rezultata za klijente koji su zainteresirani za ove tretmane. Službeno sam trener posljednje četiri godine te sam već održao brojne edukacije uglavnom na području Hrvatske, s naglaskom na Split i Zagreb.

Botoks, dermalni fileri i stimulatori kolagena – po čemu je svaki od tih tretmana poseban i kad se preporučuje?

Svaki od navedenih tretmana ima različit mehanizam djelovanja i ostvarivanja anti-age učinka. Botoka je ponajprije indiciran za ublažavanje bora mrštilica, horizontalnih bora čela te bora smijalica jer relaksira mišić i to su jedini mišići na cijelom tijelu za koje želimo da su što manje aktivni budući da je svaka povećana aktivnost ovih mišića odgovorna za produbljivanje i nastanak novih bora.

Dermalni fileri su preparati koji u svojoj osnovi sadrže manje ili više umreženu hijaluronsku kiselinu različitih koncentracija. Takvi preparati posebni su po tome što, kad se apliciraju pravim tehnikama na prava mjesta, ostvaruju učinak konturiranja lica time što popunjavaju bore, vraćaju izgubljeni volumen, ostvaruju mini lifting efekt, regeneriraju potkožje te hidriraju kožu i vraćaju joj sjaj i blistavost.

Stimulatori kolagena su preparati koji prirodnim procesom biostimulacije obnavljaju funkciju fibroblasta, a rezultat je maksimalna stimulacija produkcije kolagena, elastina i povećana aktivnost proteoglikana. Sve to rezultira čvršćom, elastičnijom kožom poboljšane teksture i kvalitete.

Sve tri vrste tretmana imaju svoje mjesto i ulogu već u ranim 30-im godinama života, a tretman Radiesse stimulatorom kolagena za mene je osobno must-have tretman ulaskom u 40. godine života kad se kod žena značajno smanjuje vlastita produkcija kolagena.

Ipak, svijet pomlađivanja nije Vaša jedina specijalnost. Vaša su ostala postignuća jednako impresivna. Recite nam nešto više o tome.

Specijalist sam otorinolaringologije od 2014., subspecijalist audiologije. Prije četiri godine doktorirao sam na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu s naslovom teme doktorske disertacije: “Studija izvedivosti izrade modela za procjenu rizika za opstrukcijsku apneju tijekom spavanja kod djece prema lokalnom nalazu i kliničkim pokazateljima bez cjelonoćne polisomnografije”. Jedan dio tog istraživanja prezentirao sam na međunarodnom kongresu u Manili 2017. godine i osvojio prvu nagradu u kategoriji najboljeg znanstvenog istraživanja. Na taj uspjeh osobito sam ponosan! Uz to, bio sam još par puta pozvani predavač na nekoliko kongresa, uključujući i prethodno spomenuti 8. rinološki kongres koji je održan nedavno u Zagrebu.

Autor sam više od 20 publikacija objavljenih u indeksiranim časopisima, uključujući i tri rada iz doktorata u prestižnom časopisu “International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology”.

Posljednje četiri godine bio sam predavač na kolegiju “Funkcionalna anatomija” te na završnom diplomskom radu studenata. Od ove akademske godine izabran sam u nastavno-znanstveno zvanje docenta na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i voditelj sam kolegija “Temeljna sigurnost i prva pomoć” te “Medicina za pomorce” na nekoliko smjerova preddiplomskih studija. Također, posljednih pet godina stalni sam sudski vještak za otorinolaringologiju pri Županijskom sudu u Splitu.

I za kraj, koje anti-age trendove predviđate za 2024. godinu?

Anti-age trendovi ovisit će, rekao bih, o tri stvari. Prva je vezana za razvoj industrije i plasiranje novih preparata i tehnologija na tržište estetske medicine. Druga je stvar prihvaćenost liječnika koji se bave estetskom medicinom da nove trendove (preparate i tehnologije) implementiraju u kliničku praksu. Treća i po meni najvažnija stvar jest zadovoljstvo korisnika usluga (klijentica i klijenata) s rezultatima novih preparata na tržištu.

U tom smislu, minimalno invazivni zahvati već su zauzeli svoje mjesto te su se pokazali dobrima, pouzdanima i sigurnima. Stoga će takvi preparati i dalje imati svoju važnu ulogu na tržištu estetske medicine. Biostimulacija preparatima kao što su stimulatori kolagena, kao što sam već prethodno rekao, bila je i ostala trend u estetskoj regenerativnoj medicini pa očekujem daljnji porast potražnje tretmana takvim preparatima.

Što se tiče novih preparata na tržištu, sve se više probijaju i zauzimaju svoje mjesto na tržištu tretmani polinukleotidima te egzosomima.

Polinukleotidi su inovativni proizvod u estetskoj medicini. Riječ je o malim dijelovima DNK koji stimuliraju regeneraciju kože, hidriraju te ojačavaju strukturu kože. Ujedno djeluju i antioksidativno na našu kožu, koja u konačnici izgleda sjajnije.

Egzosomi su male izvanstanične mikrovezikule koje sadrže RNK. Djeluju protuupalno, potiču razvoj kolagena, jačaju kožnu barijeru, potiču obnavljanje kože, ublažavaju bore, ožiljke i pore, učvršćuju tonus kože i ublažavaju hiperpigmentacije. Rezultat je obnovljena, zdrava i mladolika koža.

 

Poliklinika Ercegović
Lička 2, Split
Tel: 021/484-722
Narudžbe: 099/341-4555
E-mail: [email protected]

Foto: PR