Bazga: Miriše, osvježava i liječi!

by | 25 srpnja, 2011

Samonikla biljka sitnih, bijelih, mirisnih cvjetova, poznata kao bazga, prava je riznica korisnih tvari. Bogata je vitaminima, željezom, natrijem i kalijem, a čaj od ove čudesne biljke odlično je osvježenje na visokim temperaturama. Ublažava simptome gripa, upale dišnih puteva, može pomoći i kod reume, neuralgije, išijasa.

Bazga je samonikla biljka koja raste kao grm na obroncima šuma, ruševinama, napuštenim i neobradivim njivama i livadama gdje ima vlage, kao i na obalama rijeka. Cvjetovi ove biljke su sitni, mliječnobijeli, jakog i veoma ugodnog mirisa.
Iz cvjetića se razvijaju sitne zelene bobice koje zrenjem postaju sočne, crveno-crne boje. Sirove bobice imaju neugodan okus, ali je zato kompot izvanredan.

Cvjeta od svibnja do srpnja. Lišće, kora i korijen skupljaju se u proljeće, cvijet u lipnju dok se još sasvim ne rascvjeta, a bobice se beru pred kraj ljeta kada potpuno sazriju.
Vanjski, sivi sloj biljke se baca, a koristi se samo unutrašnji, zeleni dio. Kada je o sušenju cvjetova riječ, nakon branja nižu se na konac ili stavljaju na papir i čuvaju na toplom mjestu da bi se što prije osušili i sačuvali žuto-bijelu boju.
Cvijet bazge bogat je eteričnim uljima u kojima ima flavonoida, glikozida, klorogenske kiseline, tanina i pektina, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C. Svi dijelovi biljke bogati su željezom, natrijem i kalijem.
Osvježavajući čaj od bazge odličan je protiv groznice jer stimulira rad znojnih žlijezda, naročito kada se kombinira s lipom.
Osim toga, čaj od bazge potiče lučenje mokraće, može pomoći protiv nekih tegoba koje prate neuralgiju i išijas, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe, ublažava simptome gripa, upale gornjih dišnih puteva i reume.
Neke od korisnih tvari iz cvjetova ostaju i u sirupu od bazge, mada se zbog velikog sadržaja šećera ipak preporučuje upotreba čaja.

Tagovi: