Aloe vera sok je novi TikTok trend, no koliko je zapravo koristan i zdrav?

by | 28 travnja, 2022
aloe vera sok

Na TikToku pojavio se novi #healthylifestyle trend – Aloe vera sok. Naravno, mi smo se odmah zapitali je li on uistinu toliko zdrav kao što TikTokeri promoviraju.

Poznata izreka kaže: “Ono smo što jedemo“, ali TikTok ipak tvrdi: “Ono smo što pijemo“. Naime, na ovoj društvenoj mreži pojavio se novi trend kad je zdrava prehrana u pitanju – sok od Aloe vere. Prema TikTokerima koji su ga isprobali, ovaj sok promovira zdravu probavu, a čisti i kožu.

Bria Lemirande jedna je od TikTokerica koja već neko vrijeme konzumira ovaj sok i ona tvrdi da joj se koža očistila te da je postala sjajna i zategnuta nakon što je samo tjedan dana pila 30 ml soka od Aloe vere (dva puta tjedno).

 

@brialemaloe vera juice for skin and gut health 11/10♬ original sound – bria lemirande

 

Je li Aloe vera sok zdrav?

Može li ovaj sok uistinu poboljšati probavu i izgled kože? Stručnjaci kažu da znantsvenih studija na ovu temu nema mnogo, ali sok od ove biljke pokazao se efikasnim kod smanjenja pojave akni.

Aloe vera ima antiupalno svojstvo i potpomaže zarastanje rana, kada se koristi za vanjsku upotrebu. Isto tako, sok od Aloe vere smanjuje i bol i zategnutost kože kod opeklina.

Međutim, ne postoje opsežne studije koje su pokazale beneficije Aloe vere na kožu, posebno ako se konzumira njezin sok. Isto vrijedi i za benefite po crijevnu floru.

Također, stručnjaci upozoravaju da prekomjerna konzumacija soka od Aloe vere može imati laksativno djelovanje, a na duže staze može uzrokovati i rak debelog crijeva.

Zaključak je da se, ako želite isprobati ovaj TikTok trend, prvo posavjetujete s liječnikom.

Pročitajte: Kava s limunom za mršavljenje – djeluje li uistinu novi TikTok trend?

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs
Foto: Kameliq/iStock/Getty Images Plus