Afirmacije postaju sve popularnije. Zašto su nam one potrebne?

by | 22 svibnja, 2022
afirmacije

Jeste li se ikad zapitali zašto su nam potrebne afirmacije i zbog čega su one sve popularniji trend brige o sebi?

“Jesam li dovoljno dobro napravila/napravio posao?“, “Nisam siguran/sigurna jesam li ispravno postupio/postupila“, “Jesam li dovoljno dobar/dobra?“… samo su neka od pitanja koje sebi gotovo pa svakodnevno postavljamo.

U većini slučajeva, mi smo svaki dan preplavljeni negativnim mislima, a najviše o sebi. A kada ovako razmišljamo, naše samopouzdanje, raspoloženje i pogled na svijet postaje negativan. Naravno, baš nitko ne može konstantno imati isključivo pozitivne misli, no problem s lošim (negativnim) mislima jest to što postaju određena vrsta “samoispunjavajućih proročanstava”. Odnosno, ove misli nas vuku ka dnu i u karijeri, odnosima i svim drugim sferama života. Ako, pak, namjerno radimo suprotno i koristimo pozitivne misli, efekt može biti moćan i koristan.

Zašto su nam potrebne afirmacije?

Afirmacije predstavljaju pozitivne izjave koje nam pomažu izaći na kraj s izazovima i da prestanemo sabotirati sami sebe. Kad ih često ponavljamo i vjerujemo u njih, mogu dovesti do pozitivnih promjena.

Nemojte na afirmacije gledati kao na nerealne “puste želje“. Umjesto toga, razmišljajte o njima kao o svojevrsnoj vježbi koja poboljšava naš um. Ova pozitivna mentalna ponavljanja će reprogramirati naš način razmišljanja i počet ćemo misliti i ponašati se drukčije.

Znanstvena istraživanja su pokazala da afirmacije mogu pomoći da imamo bolje rezultate na poslu. Osobe koje su nekoliko minuta mislile na svoje najbolje kvalitete, prije važnog sastanka, smirile su se, pojačale samopouzdanje, a samim time i pojačale šanse za uspješan ishod.

Daljnja istraživanja također su pokazala da nam samoafirmacije mogu pomoći da smanjimo efekte stresa i da poboljšamo sposobnost rješavanja problema. Jači osjećaj vrijednosti nas samih utjecat će na to da poboljšamo našu cjelokupnu dobrobit.

Pročitajte: Kako prevladati pretjeranu samokritičnost?

Kako koristiti afirmacije?

One se mogu koristiti u bilo kojoj situaciji, svaki put kad nam je potrebna pozitivna promjena. U pitanju su situacije kao što su:

– Podizanje samopouzdanja pred važan sastanak.
– Kontrola negativnih osjećaja kao što su netrpljivost, bijes.
– Poboljšanje samopouzdanja.
– Poboljšanje produktivnosti.
– Rješavanje loše navike.
– Veća produktivnost.

Afirmacije mogu biti učinkovitije kad ih koristite u kombinaciji s drugim pozitivnim načinom razmišljanja i tehnikama postavljanja ciljeva. Primjerice, koristite afirmacije uz tehniku vizualizacija ciljeva. Govorite naglas ono što želite dok to zamišljate. Sjetite se mnogih sportaša koji su koristili upravo ove metode prije bitnih utakmica ili natjecanja, i neka vam oni budu primjer.

Sama moć afrimacija leži u njihovom ponavljanju, na dnevnoj bazi. Također, bitno je uistinu osjetiti afirmaciju koju izgovarate i vjerovati u njezinu istinitost. Jer puko ponavljanje riječi bez da o njima razmišljamo neće nas nikamo odvesti, a kamoli promijeniti naše mentalne obrasce koje smo gradili i jačali tijekom života. S time na umu, bitno je da afrimaciju koju ponavljate sami osmislite na način da ona odgovara vama, tj. da se osjećate dobro i osnaženo dok je ponavljate.

Pročitajte: Treba vam pomoć oko ostvarenja ciljeva? Isprobajte 369 metodu

Primjeri afirmacija

Dovoljno sam kreativan/kreativna za ovaj projekt.
Moj rad će biti prepoznat i cijenjen.
Mogu ja ovo.
Moj tim poštuje i cijeni moje mišljenje.
Uspješan/uspješna sam.
Iskren/iskrena sam i u poslu i u privatnom životu.
Zahvalan/zahvalna sam na onome što imam.
Odličan/odlična sam u onome što radim.
Ponosan/ponosna sam na sebe.
Bit ću pozitivan/pozitivna svaki dan.
Ne bojim se.

Bonus savjeti

Afirmacije su pozitivne izjave koje nam pomažu da premostimo sabotiranje samih sebe i negativne misli.
Prije korištenja afirmacija, prvo analizirajte svoje misli i/ili ponašanje koje želite promijeniti.
Osmislite pozitivne i dostižne izjave koje su suprotne vašim negativnim mislima. Ponavljajte ih sebi nekoliko puta na dan.
Koristite i druge tehnike (primjerice, govorite sebi naglas afirmaciju dok vizualizirate cilj).

Pročitajte: Manifestiranje: Mini vodič kroz ovu popularnu praksu

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs
Foto: Maria Korneeva/iStock/Getty Images Plus