Sedam trendova kupaćih kostima koji će dominirati ovog ljeta
Od cvjetnih motiva do metalnih detalja, donosimo pregled trendova koji će dominirati na kupaćim kostimima ovog ljeta. Kako se ljeto polako pribl...
Vitamin E je esencijalni nutrijent koji ima važnu ulogu u mnogim funkcijama u tijelu i ljudskom zdravlju, a određene namirnice ga sadrže.
Ovaj vitamin je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osim toga, vitamin E ima ključnu ulogu u imunološkom sustavu, regulaciji upala, zgrušavanju krvi i produkciji crvenih krvnih zrnaca.
Također je esencijalni nutrijent, što znači da ga tijelo ne proizvodi i morate ga unositi prehranom. Ipak, važno je i navesti da pretjerani dodaci prehrani s ovim vitaminom mogu dovesti do srčanih problema pa je izrazito važno kako i koliko ga koristite.
Neka istraživanja sugeriraju da vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti regulirajući krvni tlak i smanjujući upale.
Kao snažan antioksidans, vitamin E bitan je nutrijent koji je potreban za optimalno zdravlje.
Vitamin se nalazi u širokom rasponu namirnica, uključujući ulje od lješnjaka, avokado, špinat, losos i pire od bundeve, što ga čini lakim za uključivanje u vašu prehranu kao dio zdravog i uravnoteženog načina života. Neke od namirnica donosimo u nastavku.
Orasi su odličan izvor vitamina E, kao i drugih hranjivih tvari poput omega-3 masnih kiselina i antioksidansa.
Postoji puno načina na koje možete uključiti orahe u svoju prehranu. Možete ih jesti sirove, pečene, dodavati u salate, žitarice ili smoothiese. Međutim, važno je konzumirati ih umjereno zbog njihove visoke kalorične vrijednosti.
Sjemenke suncokreta još su jedan izvrstan izvor vitamina E i mogu se konzumirati kao snack ili dodatak raznim jelima. Savršene su za miješanje u grickalice poput granole ili trail mixa – ili ako žudite za nečim slanim, svoju omiljenu salatu možete preliti sjemenkama suncokreta ili ih pomiješati s grčkim jogurtom, kako predlažu stručnjaci.
Povrće poput špinata, kelja i blitve također sadrži vitamin E, zajedno s drugim važnim hranjivim tvarima poput vitamina A i K.
Ova voćna superhrana ne samo da je bogata zdravim mastima već i vitaminom E koji podržava zdravlje kože i imunološkog sustava.
Vitamin E u avokadu djeluje kao snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ova zaštita može pomoći u prevenciji raznih bolesti i održavanju općeg zdravlja.
Grašak, leća i slanutak su mahunarke i namirnice koje su bogate vitaminom E i mogu se lako dodati raznim jelima.
Foto: Pexels, Foxys_forest_manufacture iStock / Getty Images Plus via Getty Images