Zdrava hrana

Donosimo vam odličan recept za ukusnu rižu od cvjetače

by Ljepota & Zdravlje

16.12.2021.
RIža od cvjetače
RIža od cvjetače
Roasted cauliflower rice on light stone background with free text space. Top view, flat lay

Sigurno ste uspjeli negdje “uloviti” da se riža od cvjetače na brojnim gastro blogovima i Instagram profilima spominje kao odličan specijalitet i fantastična zamjena za rižu. Iako smo isprva bili pomalo skeptični, moramo priznati da ovo jelo želimo jesti svaki tjedan!

Ako imate sjeckalicu za hranu, glavicu cvjetače, malo badema, maslinovo ulje i češnjak – imate odličan prilog za sutrašnji ručak.

Sastojci:

1 srednje velika do velika glavica cvjetače
½ šalice narezanih badema
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, protisnuta ili mljevena
1/2 žličice mljevene crvene paprike
¼ žličice fine morske soli
½ šalice nasjeckanog peršina
1 žlica limunovog soka
svježe mljeveni crni papar, po ukusu

Priprema:

  1. Glavicu cvjetače narežite na srednje komade i bacite jezgru. Stavite dio cvjetače u procesor za hranu i pulsirajte S-oštricom sve dok ne poprimi izgled cous-cousa.
  2. Zamotajte rižu od cvjetače u čistu kuhinjsku krpu ili papirnate ručnike, uvijte i iscijedite što više vode iz “riže”.
  3. Zapecite bademe na velikoj tavi i srednje jakoj temperaturi. Miješajte često, a kad osjetite miris nakon 3 minute, stavite ih na tanjur.
  4. Na istu tavu stavite maslinovo i češnjak, a kad češnjak počne ispuštati miris, dodajte cvjetaču. Miješajte, dodajte začine po želji, i nakon 10 minuta je spremno za konzumaciju! Poslužite svakako toplo jer riža od cvjetače ima specifičan okus upravo tada.

 

Foto: iStock/Getty Images Plus via Getty Images