Sigurno ste uspjeli negdje “uloviti” da se riža od cvjetače na brojnim gastro blogovima i Instagram profilima spominje kao odličan specijalitet i fantastična zamjena za rižu. Iako smo isprva bili pomalo skeptični, moramo priznati da ovo jelo želimo jesti svaki tjedan!
Ako imate sjeckalicu za hranu, glavicu cvjetače, malo badema, maslinovo ulje i češnjak – imate odličan prilog za sutrašnji ručak.
Sastojci:
1 srednje velika do velika glavica cvjetače
½ šalice narezanih badema
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, protisnuta ili mljevena
1/2 žličice mljevene crvene paprike
¼ žličice fine morske soli
½ šalice nasjeckanog peršina
1 žlica limunovog soka
svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Priprema:
Glavicu cvjetače narežite na srednje komade i bacite jezgru. Stavite dio cvjetače u procesor za hranu i pulsirajte S-oštricom sve dok ne poprimi izgled cous-cousa.
Zamotajte rižu od cvjetače u čistu kuhinjsku krpu ili papirnate ručnike, uvijte i iscijedite što više vode iz “riže”.
Zapecite bademe na velikoj tavi i srednje jakoj temperaturi. Miješajte često, a kad osjetite miris nakon 3 minute, stavite ih na tanjur.
Na istu tavu stavite maslinovo i češnjak, a kad češnjak počne ispuštati miris, dodajte cvjetaču. Miješajte, dodajte začine po želji, i nakon 10 minuta je spremno za konzumaciju! Poslužite svakako toplo jer riža od cvjetače ima specifičan okus upravo tada.