

Vjerojatno ste čuli za prebiotike i probiotike, ali što je s postbioticima? Obje ove komponente imaju veze s održavanjem vašeg probavnog sustava zdravim i redovitim, među nekoliko drugih zdravstvenih prednosti.
Postbiotici su puno manje poznati od prebiotika i probiotika, ali nedavna istraživanja pokazuju da imaju jednako važnu ulogu, ako ne i važniju, u održavanju i poboljšanju našeg zdravlja. Zapravo, mnoge zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju prebioticima mogu biti posljedica postbiotika.
Što su postbiotici?
Postbiotici su nusproizvodi procesa fermentacije koji provode probiotici u crijevima. Kako se probiotici hrane prebioticima, nastaju postbiotici. Oni su u osnovi “otpad” probiotika, što možda ne znači kao da je korisno, ali doista su odgovorni za mnoge važnje funkcije za jačanje zdravlja u crijevima. Neki primjeri postbiotika uključuju organske kiseline, bakteriocine, ugljične tvari i enzime.
Postbiotici – potencijalni beneficiji
Važnost i sveobuhvatna uloga postbiotika još se puno istražuje, no zasad su ovo zaključci pojedinih studija.
Pročitajte više: Nova istraživanja: Što su postbiotici i kako utječu na naše zdravlje?
1. Može pomoći u snižavanju razine glukoze u krvi
Pokazalo se da nedostatak ravnoteže crijevnih mikroba doprinosi pretilosti i rezistenciji na inzulin. Postbiotička bakterijska komponenta nazvana muramil dipeptid ublažava intoleranciju na glukozu povećanjem osjetljivosti na inzulin. Iako je još uvijek potrebno više ispitivanja kako bi se u potpunosti razumio mehanizam, čini se da ovaj postbiotik ima važnu ulogu u borbi protiv preddijabetesa i dijabetesa tipa II.
2. Liječi dijareju
Znamo već da su probiotička hrana i suplementi probiotika učinkoviti u liječenju dijareje, a tome pripada i postbiotik.
3. Pomaže u podršci imunološkom sustavu kod dojenčadi i osoba s teškim uvjetima
Za osobe sa stanjima koja rezultiraju imunodeficijencijom (nedostatak ili slabost imunološkog sustava) ili za dojenčad, probiotici možda neće biti podnošljivi ili sigurni. Postbiotski spojevi, međutim, puno su podnošljiviji i mogu smanjiti problematičnu upalu. Naime, jedna studija ispitivala je ulogu probiotika i postbiotika u liječenju nektrotizirajućeg enterokolitisa, jednog od vodećih uzroka smrti novorođenčadi i jednog od najčešćih gastrointestinalnih hitnih slučajeva. Iako je potrebno provesti više studija, ustanovljeno je da su postbiotici, zajedno s prebioticima, potencijalna alternativa ili dopuna probioticima.
4. Smanjuje upalu
Ljudi s upalnom crijevnom bolešću (IBD) možda neće imati koristi od probiotika, a zapravo mogu biti štetni za upalu. S druge strane, postbiotici mogu zaštititi od daljnje upale i smanjiti je.
Pročitajte više: 4 savjeta za zdravija crijeva i probavni trakt
U kojoj su hrani prisutni postbiotici?

Iako nema puno postbiotičkih suplemenata na tržištu, dapače, mogu se nabrojati na prste jedne ruke, očekuje se da će ih biti više kako se istraživanja budu radila. U međuvremenu, postoji očito rješenje: jedite više vlakana. No zobene mekinje primjerice nisu baš dobre u stimuliranju probiotičkih bakterija na fermentaciju i stvaranje postbiotika. Potrebna su vam prebiotička vlakna i njihov raznolik raspon kako bi se mogli hraniti svi različiti sojevi bakterija.
Najbolji izvori prebiotičkih vlakana su:
grah i mahunarke
zob
kivi
lisnato, zeleno povrće.
Najbolja hrana koja može pomoći povećati koncentraciju postbiotika u crijevima:
jogurt
kiseli kupus
meki sirevi
kefir
kruh od kiselog tijesta
kiseli krastavci
tempeh.
Foto: cover istockphotoluis/iStock/Getty Images plus via Getty Images



