Suptilni znakovi koji ukazuju na vaginalnu dehidraciju

by | 19 svibnja, 2021
žena, intimno zdravlje

Bolnost i peckanje prilikom mokrenja, bol tijekom seksa… Sve to mogli bi biti znakovi vaginalne infekcije, ali i dehidracije, to jest suhoće rodnice, u medicinskom svijetu naziva vaginalna atrofija.

Cheyenne Swaby, medicinska sestra i stručnjakinja za intimno zdravlje, govori da žene osjećaju suhoću rodnice što uzrokuje mnogo različitih čimbenika poput hormonalnih promjena, neuravnotežene Ph vrijednosti, lijekova, stresa i tjeskobe. Iako ovaj problem može utjecati na žene svih dobnih skupina, najčešće pogađa žene u menopauzi.

Glavni uzrok suhoće rodnice često je estrogen – koji je primarni dominantni ženski spolni hormon potreban za razvoj cijelog ženskog reproduktivnog sustava. Ima puno funkcija, a jedna od glavnih je reguliranje menstrualnog ciklusa. Kad je razina estrogena u krvi niža, endometrij (sluznica maternice) postaje tanja. Upravo do dovodi do toga da usne (vulva) postaju manje elastične jer ima manje vlage. (Pročitajte: 5 pravila o donjem rublju za zdravlje vagine kojih se trebaju pridržavati sve žene)

Što dovodi do dehidracije vagine?
– Stres/anksioznost
– Ženski higijenski proizvodi koji sadrže mirise
– Kirurški zahvati
– Kontracepcija.

Kako prepoznati ovu pojavu?
– Osjećaj žarenja prilikom mokrenja i iscjedak
– Crvenilo i bol unutar vaginalnog kanala
– Bol tijekom spolnog odnosa.

Svi ovi problemi mogu dovesti do niskog samopouzdanja i odbijanja seksa kod žena, međutim, odnosi su itekako važni jer redoviti orgazmi imaju pozitivan utjecaj i mogu smanjiti simptome.

O svakom problemu valja razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse ili ginekologom koji će preporučiti najbolje rješenje.  Iako je možda vama neugodno razgovarati o tome, valja na vrijeme reagirati, biti oprezan i paziti na simptome kako bi se na vrijeme uspostavilo brzo i učinkovito liječenje. (Pročitajte: 12 odgovora na najčešća pitanja o ženskoj intimi)

FOTO: cottonbro/Pexels