12 odgovora na najčešća pitanja o ženskoj intimi

by | 24 travnja, 2020

Tijelu ne treba detoksikacija i čišćenje organizma nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula, kako kaže ginekologinja prof. dr. sc. Marina Ivanišević, koja je s nama podijelila 12 činjenica koje žene trebaju znati o svom intimnom zdravlju.  

1. Postoji normalan miris iscjetka

“Postoje specifični mirisi, na primjer, miris pokvarene ribe može ukazati na infekciju Gardnerellom, a kiselkasti miris može se javiti kao posljedica infekcije gljivicama. U pravilu bi bilo dobro da nema mirisa, ali svako tijelo ima svoj specifičan miris i ne treba ga miješati s mirisima koji su uzrokovani infekcijama. Neugodan miris vaginalnog iscjetka može biti povezan i s pojačanim iscjetkom. Zdrav miris se također mijenja tijekom ciklusa. Ne postoji specifičan miris, ali on u pravilu ne smije biti neugodan. Gleda se kvaliteta, izgled, količina i miris u slučaju patologije. Postoji miris koji žena prepoznaje kao zdrav i koji se mijenja tijekom ciklusa, ali to nije nikakva patologija”, kaže dr. Ivanišević te savjetuje da ako žena sumnjaju da nešto nije u redu na temelju mirisa, trebaju se javiti svom ginekologu.

“Miris iscjetka može biti povezan s kozmetičkim preparatima za pranje. Intimna područja je najzdravije prati čistom vodom. Ako koristite preparate s mirisima i ako se oni pomiješaju s mirisom tijela, mogu izazvati sumnju da nešto nije u redu, a zapravo je stvar u primjeni određenog preparata. Zato treba paziti da biramo pH neutralne preparate”, savjetuje.

2. Nemojte nositi jedan uložak cijeli dan

“Uloške apsolutno treba redovito mijenjati, svakih par sati, bez obzira na obilnost menstruacije. Ulošci trebaju biti pamučni  i od prirodnih materijala”, savjetuje te dodaje da nikako nije dobro koristiti dnevne uloške. Oni nisu nikako preporučljivi za intimno zdravlje, kako tvrdi dr. Ivanišević

3. Promijenite tampon nakon četiri do šest sati

“Tampone je najbolje izbjegavati, ali ako se već koriste, obavezno ih treba promijeniti nakon maksimalno četiri do šest sati”, savjetuje dr. Ivanišević.

4. Redovito čistite i mijenjate menstrualnu čašicu

“Ako je menstruacija obilnija i ako postoje ugrušci, treba je mijenjati češće nego inače, a maksimalno vrijeme držanja jedne čašice je 12 sati”, savjetuje dr. Ivanišević.

5. Dlačice nisu tu da vas živciraju, stvarno imaju svoju svrhu

“Stidne dlačice postoje s razlogom. One sprječavaju ulazak svih bakterija koje bi mogle naškoditi i one su tu da štite ženu i njezino reproduktivno zdravlje”, kaže dr. Ivanišević.

6. Možete ostati trudni i nakon prvog seksa ako imate menstruaciju i ako se koristite metodom prekinutog snošaja

“Na samom početku spolnog odnosa u sluzi muškog ejakulata može se naći spermija i žena može ostati trudna. Što se tiče spolnih odnosa u kadi, tu nema puno saznanja, ali ako voda nije kipuća ili jako hladna, što većinom nije, može doći do začeća”, kaže dr. Ivanišević.

7. Ne možete pretjerati sa samozadovoljavanjem

“Psiholozi o svemu tome imaju svoje mišljenje i svatko tvrdi drukčije što se tiče psihološkog učinka masturbacije. U svakom slučaju, ona u normalnim okolnostima ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje”, kaže dr. Ivanišević te dodaje da je svatko drukčiji po pitanju broja masturbacija na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.

8. Seks ne smije biti bolan

“Spolni odnos ne bi smio biti bolan ako je netko fizički zdrav, no ako se dugo nije napravio ginekološki pregled i žene misle da su potpuno zdrave, a možda nisu, bolan odnos često pripisuju drugim faktorima u vezi. Prvo treba eliminirati određena zdravstvena stanja koja bi mogla utjecati na bolan odnos, a ako je i dalje bolan, treba gledati druge faktore poput odnosa između partnera i emocija. Uzrok bolnog odnosa može biti nedovoljna predigra i nepripremljenost na odnos. Bol ne mora biti samo fizička, nego psihička, pogotovo ako se radi o odnosu koji je nasilan”, kaže te dodaje da u normalnim okolnostima odnos u pravilu ne bi smio biti bolan.

9. Prihvatljiva je određena bol samo prvog dana menstruacije

“Menstruacija može biti bolna samo prvi dan, kad se maternica steže kako bi izbacila višak tkiva koje nije oplođeno. Ako se bol javlja i druge dane menstruacijskog ciklusa, tada je pitanje postoji li neki patološki supstrat, a to je najčešće endometrioza u tom slučaju, benigna promjena koje može napraviti masu reproduktivnih problema”, kaže dr. Ivanišević.

10. Umjesto mliječne čokolade, posegnite za tamnom

“Šećer kod ljudi koji imaju problema s pojačanim iscjetkom i bolovima je nešto što remeti dotok kisika u organizam. Čim imate manje dotoka kisika u organizmu, prije vas sve boli. Čokolada i brzo resorbirajući ugljikohidrati su za svaki organizam otrov. Njih treba uzimati rijetko i malo”, savjetuje dr. Ivanišević.

“Ako ženama paše jesti čokoladu za vrijeme menstruacije, preporučujem tamnu čokoladu s 80 posto kakaa. Želi se postići zadovoljstvo. To će nam dati najkvalitetniji sastojak iz čokolade, a to je u ovom slučaju kakaovac”, kaže te dodaje da treba izbjegavati mliječne pločice i slične vrste čokolada.

11. Za vrijeme menstruacije kupka ne dolazi u obzir

“Svakoj menstruaciji žene se trebaju veseliti. Važno je naglasiti da tople kupke za vrijeme menstruacije ne dolaze u obzir. To utječe na širenje krvnih žila, pojačava i produljuje krvarenje. Kupka je trenutna relaksacija. Treba se samo tuširati. Seksualni odnos i vježbanje ne trebaju se izbjegavati za vrijeme menstruacije”, kaže dr. Ivanišević.

12. Kondomi su jedini kontraceptivi koji velikim dijelom štite od spolnih bolesti

“Kondomi su zaštita za neke spolne i spolno prenosive bolesti jer nisu sve spolne bolesti prenosive, a neke su i jedno i drugo. Svakako treba naglasiti da za HPV i HIV ni kondomi nisu stopostotna zaštita, ali u određenom, većem postotku ipak jesu. Svakako je bolje nego ne štititi se uopće. Za neke uobičajene spolne bolesti poput Gardnerelle, ureaplazme i klamidije, kondomi su sasvim sigurno dobra zaštita”, kaže dr. Ivanišević.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Oleg Ivanov / Unsplash